ООН предупреждава за глобалното свръхпотребление на вода

0
27
Маркуч с вода.
Маркуч с вода. Снимка: Пиксабей

Доклад на ООН предупреждава за надвиснала глобална водна криза и „непосредствен риск“ от недостиг поради свръхпотребление и изменение на климата, предава „BBC“.

Светът „сляпо върви по опасен път“ на „вампирско свръхпотребление и свръхконсумация“, се казва в доклада. Публикуването му идва преди първата голяма среща на върха на ООН за водата от 1977 г. Хиляди делегати ще присъстват на тридневната среща в Ню Йорк, която започва в сряда.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че водата, „кръвта на човечеството“, се изчерпва от „неустойчиво използване на вода, замърсяване и неконтролирано глобално затопляне“.

Докладът, публикуван от Водата на ООН и ЮНЕСКО, предупреждава, че „недостигът става ендемичен“ поради свръхконсумация и замърсяване, докато глобалното затопляне ще увеличи сезонния недостиг на вода както в районите с изобилие от вода, така и в тези, които вече са напрегнати.

Ричард Конър, водещият автор на доклада, обясни, че около 10% от световното население „в момента живее в райони с висок или критичен воден стрес“. Пред „BBC“ той подчерта:

„В нашия доклад казваме, че до 3,5 милиарда души живеят в условия на воден стрес поне един месец в годината.“

Според най-новия доклад на ООН за климата, публикуван в понеделник от експертната група на IPCC, „приблизително половината от световното население в момента изпитва остър недостиг на вода поне за част от годината“. Пред репортери Конър коментира, че „несигурността нараства“, когато става въпрос за глобалното водоснабдяване. Той уточни:

„Ако не се справим с този въпрос, определено ще има глобална криза.“

Заместник-генералният секретар на ООН Уша Рао Монари, който е официалният домакин на Конференцията на ООН по водата, заяви пред „BBC“, че ресурсите ще трябва да се управляват по-внимателно в бъдеще. Тя заяви:

„На планетата има достатъчно вода, ако я управляваме по-ефективно, отколкото сме я управлявали през последните няколко десетилетия.“

И призна:

„Мисля, че ще трябва да намерим нови модели на управление, нови финансови модели, нови модели за използване на вода и повторно използване на водата от всякога. Мисля, че технологията и иновациите ще играят много голяма роля в търсенето на това как да управляваме водния сектор и използването на водата.“

Срещата на върха, организирана съвместно от правителствата на Таджикистан и Нидерландия, ще събере около 6500 участници, включително 100 министри и дузина държавни и правителствени ръководители.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments