ООН предупреждава: Тонове либийски уран са изчезнали

0
8
Флаг Либия
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Два тона и половина уран са изчезнали от обект в Либия, съобщи ядреният надзорен орган на ООН, цитиран от „BBC“. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) алармира за това след посещение на нейни инспектори на неразкритото място по-рано тази седмица. Те установиха, че 10 варела, съдържащи уранова руда, са изчезнали, съобщи МААЕ. Инспекторите се опасяват, че уранът може да представлява радиационен риск, а също така имат опасения относно ядрената сигурност.

МААЕ заяви, че мястото, където е бил съхраняван уранът, не е било на територия, контролирана от правителството. В изявление организацията подчерта, че ще проведе допълнителни действия „за изясняване на обстоятелствата на отстраняването на ядрения материал и текущото му местоположение“.

Не е ясно кога е изчезнал уранът или кой може да го е взел. Той беше премахнат от много отдалечено място в южна Либия, където имаше „много неуправлявани зони“, според Скот Рьокер от Инициативата за ядрена заплаха, глобална организация за сигурност, работеща по ядрени въпроси. В програмата Newsday на BBC той обясни:

„Ако премахвате този материал от това място, трябва наистина да го искате.“

Рьокер смята още, че количеството, което изглежда е взето, е „приблизително една десета от количеството материал“, съхранявано в съоръжението.

„Така че абсолютно ще забележите, че липсва.“

МААЕ заяви пред „BBC“, че работи за изясняване на случилото се, как е бил взет ядреният материал и къде се намира сега.

Рьокер е на мнение, че материалът „в сегашната си форма (известен като жълт кейк) не може да бъде превърнат в ядрено оръжие“, въпреки че може да се използва като „изходна суровина“ – суровината, необходима за програма за ядрени оръжия. Той също така омаловажи страховете от радиация, като отбеляза, че „жълтата торта всъщност няма никаква радиация в сегашната си форма“ и в резултат на това е била съхранявана в някои „доста елементарни варели“.

Рьокер предположи още, че потенциално материалът може да се използва за други цели, като например ядрена енергия, но посочи, че страните обикновено купуват материали за това на открития пазар. Той предполага:

„Може би е бил откраднат от някой, който иска да спечели от това? Има много сценарии около тази теза…“

От МААЕ обясниха, че в последно време достигането до мястото е било сложно.

Инспекторите са поискали да посетят мястото миналата година, но пътуването трябвало да бъде отложено поради боевете между съперничещи си либийски милиции. През декември 2003 г. Либия публично се отказа от ядрени, биологични и химически оръжия и се съгласи да се ограничи до притежаването на балистични ракети с обсег на действие не повече от 300 км. Но откакто бившият лидер на Либия полковник Муамар Кадафи беше свален от власт през 2011 г., страната е разделена на конкуриращи се политически и военни фракции. Сега тя е разделена между временно правителство в столицата Триполи и друго на изток, водено от генерал Халифа Хафтар. Нито един от тях не контролира юга, откъдето е взет уранът.

Много чужди правителства и групи се борят за влияние в Либия, откакто подкрепяните от НАТО сили свалиха полковник Кадафи. Те включват руската група Вагнер и бойци на Ислямска държава.

В богатата на петрол страна до голяма степен цари беззаконие и по-рано беше описвана като „оръжеен базар“. През 2103 г. експерти на ООН съобщиха, че оръжията, изнесени контрабандно от Либия, подхранват конфликти в други части на Африка и Близкия изток.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments