ООН осъжда дискриминацията спрямо ромите в България

0
7471
Роми в Харманли
Снимка: Скрийншот от Youtube

От ООН укоряват българското правителство за расовата дискриминация и омразните изказвания спрямо ромското малцинство. В писмо, публикувано от Службата на Върховния комисар за правата на човека (OHCHR) и изпратено до управляващите, се призовава за предприемането на навременни действия.

Изискват да се спрат полицейските операции, насочени към ромските квартали по време на COVID-19 пандемията. Посочват, че поставянето на КПП-та още от средата на март на входовете на ромските райони в Нова Загора, Казанлък, Сливен, Ямбол и София е било в разрез с правото им на свобода на движение и равенство с останалите български граждани. Особено внимание обръщат на условията на живот на ромите в Нова Загора, за които достъпът до санитарни средства е бил ограничен.

Експертите на ООН споменават и полицейската операция „Респект“, която е била насочена към патрулирането на полицейски коли в ромските махали в Бургас и София и настояват тя да бъде прекратена. Контролирането дали се спазват извънредните мерки единствено от ромите е в нарушение на принципите на недискриминация и равенство и излага на риск здравето им.

От ООН са възмутени, че представители на правителството и съдебната власт правят публични изказвания, които подхранват омразата и насилието спрямо малцинството. Подобни речи насърчават социалното изключване, сегрегацията и маргинализацията им. Призовават властите да не използват COVID-19 пандемията, за да подхранват идеята, че ромите са заразни или престъпници.

Казват, че когато националистическият популизъм е заплаха за расовото равенство, е задължение на правителството да предприеме мерки това да спре на национално, регионално и местно ниво.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от