ООН: Населението на Индия ще бъде най-голямото в света до средата на годината

0
114
Индия - хора.
Хора в Индия. Снимка: Пиксабей

Индия е на път да се превърне в най-населената нация в света, тъй като нейното младо население расте и така ще надмине Китай до средата на 2023 г., според данни, публикувани от ООН в сряда и цитирани от „Асошиейтед прес“.

Надеждата е, че 254-те милиона души в Индия на възраст между 15 и 24 години – най-големият брой в света – могат да помогнат за стимулиране на икономическия растеж за години напред. Междувременно Китай се бори със застаряващото население и стагниращия прираст на хората в страната, предизвиквайки очаквания, че демографските промени могат да проправят пътя за Индия да се превърне в икономическа и световна категория сила.

Технологичният гигант Apple, наред с други компании, се надява да превърне Индия в потенциален производствен център, като премести част от производството си извън Китай, където заплатите растат, докато населението в трудоспособна възраст намалява.

В своя доклад ООН подчертава, че Индия ще има около 2,9 милиона души повече от Китай някъде в средата на тази година. Индия ще е с приблизително 1,4286 милиарда души срещу 1,4257 милиарда в континентален Китай по това време, според прогнозите на ООН. Демографите казват, че ограниченията на данните за населението правят невъзможно изчисляването на точна дата.

Китай има най-голямото население в света поне от 1950 г., годината, в която ООН започна да публикува данни за населението. Както Китай, така и Индия имат повече от 1,4 милиарда души, а взети заедно те съставляват повече от една трета от 8 милиарда души в света. Не много отдавна се очакваше Индия да стане най-населената до края на това десетилетие. Но времето се ускори от спада на раждаемостта в Китай, като семействата имат по-малко деца.

Днес Китай има застаряващо население със стагниращ растеж, въпреки че правителството се оттегли от политиката си за едно дете преди седем години. За разлика от това, Индия има много по-младо население, по-висок коефициент на плодовитост и се наблюдава намаляване на детската смъртност през последните три десетилетия. Все пак коефициентът на раждаемост в страната непрекъснато намалява, от над пет раждания на жена през 1960 г. до малко над две през 2020 г., според данни на Световната банка.

Експерти са на мнение, че растежът на населението на Индия може да доведе до увеличаване на работната сила, която може да подхрани растежа в страната за десетилетия напред. Но те предупреждават, че това може също толкова бързо да се превърне в демографски проблем, ако нарастващият брой млади хора в Индия не бъдат адекватно наети.

Докладът анкетира 1007 индийци, 63% от които са на мнение, че икономическите проблеми са основната им грижа, когато мислят за промяна на населението, следвани от притесненията за околната среда, здравето и човешките права. Андреа Войнар, представител на Фонда за населението на ООН за Индия, коментира:

„Резултатите от индийското проучване показват, че безпокойството на населението е проникнало в голяма част от широката общественост. И все пак броят на населението не трябва да предизвиква безпокойство или тревога.“

Тя добави, че те трябва да се разглеждат като символ на напредък и развитие, „ако индивидуалните права и избори се спазват“.

Надеждата е, че растящият брой на хората в трудоспособна възраст в Индия ще ѝ даде „демографски дивидент“ или потенциал за икономически растеж, когато младото население в трудоспособна възраст е по-голямо от дела на по-възрастните хора, които са извън трудовите си години. Именно това помогна на Китай да се превърне в икономическа и световна тежка категория, въпреки че броят на възрастните в трудоспособна възраст сега намалява.

В сряда Китай реагира на новината за доклада на ООН, като говорителят на външното министерство Уан Уенбин изтъкна, че „демографският дивидент на една страна зависи не само от количеството, но и от качеството“. На брифинг Уанг подчерта:

„Населението е важно, както и талантът… Демографският дивидент на Китай не е изчезнал, дивидентът на талантите е налице и импулсът на развитие остава силен.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments