ООН: Има тенденция към спад на продължителността на живота и доходите

0
19
пенсионер
Пенсионер. Снимка: Pixbay

Десетилетия напредък по отношение на продължителността на живота, образованието и икономическия просперитет започнаха да се разпадат след COVID пандемията. Това пише в нов доклад на ООН, предава „BBC“. Според данните през изминалите 2 години 9 от 10 държави са спуснали надолу по индекса на човешкото развитие на ООН. Причините за негативната тенденция – COVID-19, войната в Украйна и изменението на климата.

Индексът на човешкото развитие започна да се следи през 1990 година в опит да се погледне отвъд Брутния вътрешен продукт като мярка за благосъстояние. Тази година Швейцария е на върха на класацията с очаквана продължителност на живота от 84 години, средно 16,5 години, прекарани в образование и заплата от приблизително 66000 долара. В дъното на скалата е Южен Судан, където средната продължителност на живота е 55 години, хората прекарват средно само 5,5 години в училище и печелят 768 долара на година.

Неуспехите в над 191 страни, включени в индекса, най-вече по отношение на продължителността на живота, върнаха нивата на развитие до тези, наблюдавани през 2016 г., обръщайки 30-годишната тенденция. Например в САЩ очакваната продължителност на живота при раждане е намаляла с повече от 2 години от 2019 г. насам. В други държави спадът е много по-голям.

През годините, откакто е въведен индексът, много страни се сблъскаха с кризи и се плъзгаха напред-назад, но глобалната тенденция постоянно се движеше нагоре. Миналата година е първият път, когато индексът се понижи като цяло, откакто стартираха изчисленията, а резултатите от тази година затвърдиха тази низходяща тенденция.

Въздействието обаче е неравномерно. 2/3 от богатите държави се възстановиха през 2021 г., докато повечето други продължиха да отбелязват спад. Тазгодишният индекс се основава на данни от предишната година

„Перспективите за 2022 г. са мрачни“, казва Ахим Щайнер, един от авторите на индекса. Той посочва, че повече от 80 държави са изправени пред проблеми с изплащането на националния си дълг и това е много тревожна перспектива.

„Виждаме дълбоки смущения, чийто край ще се види след няколко години.“, заключи той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments