ООН апелира за 2,8 милиарда долара в помощ на 3 милиона палестинци, които отчаяно се нуждаят от храна и други помощи

0
23
Деца. ивицата Газа.
Деца. ивицата Газа. Снимка: Пиксабей

Организацията на обединените нации /ООН/ апелира за предоставяне на 2,8 млрд. долара, отчаяно необходима помощ на 3 млн. палестинци, като подчерта, че за справяне с надвисналия глад в разкъсваната от война ивица Газа са необходими не само храни, но и канализация, вода и здравни заведения, съобщава „Асошиейтед прес“.

Андреа Де Доменико, ръководител на хуманитарната служба на ООН за Газа и Западния бряг, заяви пред репортери, че са необходими „мащабни операции“ за възстановяване на тези услуги и постигане на минимални стандарти – а това не може да стане по време на военни операции. Той посочи разрушаването на болници, водоснабдителни и канализационни съоръжения, домове, пътища и училища, като добави, че „в Газа няма нито един университет, който да е останал“.

Де Доменико заяви, че наскоро приключилата втора голяма военна операция на Израел в болница „Шифа“, най-голямото медицинско заведение в Газа, е била толкова разрушителна, че заведението е било принудено да спре работа. Като пример той постави въпроса каква е била военната цел при заснемането на скенер за ядрено-магнитен резонанс, който изследва части от тялото и може да открива ракови заболявания. Той обясни, че екипът му се е справил със „сцена на ужас“ в болницата, като колегите от ООН и палестинците са помагали на хората да се опитват да разпознаят членовете на семейството си по обувките или дрехите на „останките от трупове“.

Израел обеща да отвори повече гранични пунктове в ивицата Газа и да увеличи потока от помощи към нея, след като на 1 април при негови удари с безпилотни самолети бяха убити 7 хуманитарни работници от Световната централна кухня, които доставяха храна на територията.

Убийствата бяха осъдени от най-близките съюзници на Израел и засилиха критиките към поведението на Израел в 6-месечната война с „Хамас“, предизвикана от изненадващото нападение на екстремистката групировка в южната част на Израел, при което загинаха около 1200 души, а други около 250 бяха взети за заложници. Израелската офанзива в Газа, целяща унищожаването на „Хамас“, доведе до широкомащабни разрушения и уби над 33 800 души, според местни здравни служители.

Де Доменико заяви, че има признаци за „доброто намерение“ на Израел да достави повече хуманитарна помощ в Газа, като посочи отварянето на пропускателен пункт в северната част на страната, която е изправена пред най-сериозната заплаха от глад, и откриването на пекарни там.

„ООН обаче продължава да настоява Израел да направи повече“, увери той.

Де Доменико посочи израелските откази и забавяния на исканията на ООН за влизане на конвои с помощи в Газа. Той изтъкна, че 41% от молбите на ООН, които изискват преминаване през израелските контролно-пропускателни пунктове, са били отхвърлени през седмицата от 6 до 12 април, а миналата седмица конвой на детската агенция на ООН УНИЦЕФ и Световната продоволствена програма на ООН е попаднал под кръстосан огън в район, който е трябвало да бъде безопасен. Де Доменико уточни, че конвоите често прекарват часове на контролно-пропускателните пунктове и биват пропускани едва следобед, което е твърде късно, за да се извършат доставките и да се върнат безопасно през светлата част на деня. Той подчерта, че израелците знаят, че ООН работи по този начин, и закъсненията им позволяват да кажат „не ви отказваме сляпо“, като същевременно контролират какво се случва. Той потвърди:

„Продължаваме да си взаимодействаме с тях и целта ни наистина е да решим въпроса и да доставим помощта.“

Според авторитета на международната общност за определяне на тежестта на гладните кризи гладът е неизбежен в северната част на Газа, където 70% от хората изпитват катастрофален глад. В неотдавнашен доклад на организацията се предупреждава, че ескалирането на войната може да доведе половината от 2,3 млн. души в Газа до ръба на глада.

Де Доменико коментира, че призивът на ООН е бил намален от 4 млрд. долара поради трудностите при доставянето на помощта в Газа – и най-вече при доставянето ѝ на хората, които най-много се нуждаят от нея. Той заяви, че 90 % от исканите 2,8 млрд. долара до края на годината са за Газа, а 10 % – за Западния бряг, където се наблюдава ръст на насилието и нападенията на заселници.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments