Омбудсманът предлага мерки за защита на длъжниците

0
95
Омбудсман Мая Манолова
Снимка: Омбудсман Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова организира обществено обсъждане на тема „Защита от неравноправни клаузи и свръхпривилегиите на банките“, което ще се състои днес. На форума общественият защитник ще представи законопроект за ограничаване на свръхправомощията на банките и защита от неравноправни клаузи с промени в Гражданския процесуален кодекс.

От началото на януари има наказателна процедура срещу България заради несъответствие с правото на Европейския съюз във връзка с неравноправните клаузи в потребителските договори, за което Европейската комисия даде на страната ни двумесечен срок за справяне с проблема.

„Процедурата започна през 2015г. Тя е по жалба на граждани и неправителствени организации относно това, че българското законодателство не съответства на европейското и по-точно на директивата за неравноправните търговски клаузи, която беше приета през 2013г. България вече трябваше да даде отговор на зададените от ЕК въпроси по тази процедура. ЕК обаче е приела отговорът на България за незадоволителен. Именно затова в края на месец януари започна наказателна процедура – дадоха двумесечен срок от страна на българските институции за съответен адекватен отговор. След това България ще бъде дадена на съда в Люксембург за нарушаване на европейското законодателство”, коментира омбудсманът Мая Манолова за „Нова телевизия“.

Целта на дискусията днес е да бъде обсъдена промяна в нормативната уредба, която да осигури защита на потребителите от неравноправни клаузи в договорите с монополни дружества, колектори, бързи кредити, банки и кредитни институции при снабдяването им с изпълнителен лист по реда на заповедното производство.

Манолова коментира още, че за успех на каузите си като обществен защитник, би могла да се кандидатира за кмет на София.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments