Омбудсманът подкрепя исканията на шофьорите от столичния градски транспорт

0
93
Омбудсман Мая Манолова
Снимка: Омбудсман Мая Манолова

„Шофьорите от столичния градски транспорт са абсолютно прави. Те искат достойно възнаграждение, спазване на Кодекса на труда и нормални условия на труд.“

Това каза омбудсманът Мая Манолова, влизайки в Столична община на заседанието на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет (СОС). Успоредно с това шофьори от градския транспорт излязоха на символичен протест. Причината за недоволство са тежките условията на труд.

На заседанието присъстваха и служители на столичния градски транспорт, след като вчера Манолова изпрати писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова и до председателя на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към СОС Екатерина Йорданова да допуснат по двама представители от гараж на днешното заседание.

Работниците от бранша внесоха в институцията на омбудсмана петиция, подписана от 1210 шофьори, в която се оплакват от липса на кадрова обезпеченост, полагане на извънреден труд, несъобразяване на разписанията с реалната ситуация на пътя и липса на нормални тоалетни на крайните спирки.

„Ще бъде добре ако общинските съветници и членовете – първо на транспортната комисия, а след това и всички останали, чуят проблемите от първо лице, поставят проблемите на масата и начертаят план за тяхното решаване“, подчерта омбудсманът.

Столичните шофьори в градския транспорт полагат по 350, 500, 700 часа извънреден труд, което е нарушение на Кодекса на труда по отношение на дневните, седмичните и месечните почивки, отбеляза Манолова.

„Вместо 9 дни някои от хората в градския транспорт почиват по 3 и по 4 дни в месеца, няма млади хора, които да искат да работят в системата заради ниските възнаграждения и лошите условия на труд“, подчерта общественият защитник.

Според нея проблемът е изключително голям, натрупван с десетилетия и чакащ разрешаване.

„Това е важно и за столичани, защото ако зад волана е шофьор, който е работил без почивка – дневна, седмична, месечна, той е рисков и за себе си и за гражданите на София“, заключи Манолова.

По думите й ролята й като омбудсман е да бъде медиатор между гражданите и институциите.

„Имам ангажимент да защитавам българските граждани, включително 2 млн. столичани. Върша си работата в момента и смятам да си я върша, независимо от това какви избори ще има през тази или през следващата година“, каза на заседанието Манолова.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments