Омбудсманът: Над 100 000 българи ще бъдат без европейски здравен сертификат

0
77
Диана Ковачева
Диана Ковачева. Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Над 100 000 са българите ще останат без европейски здравен сертификат за COVID-19, заяви омбудсманът Диана Ковачева. Тя уточни, че това се отнася за преболедувалите вируса, които са били регистрирани в РЗИ, имали са карантина, но са установили болестта с антигенен тест. Омбудсманът посочи, че извън този сертификат са и хората, които имат антитела, но не са били болни. Те дори не са били регистрирани в РЗИ. Ковачева коментира пред „БНТ“:

Едните ще могат да пътуват без да плащат PCR, а другите щя трябва да плащат. А те не са евтини. Смятам, че това е дискриминационно. Представете си едно четиричленно семейство по 400 лева в едната посока. Този въпрос може да стигне до съда в Люксембург. Идеята на този сертификат е да улесни хората, не да ги затрудни„.

Омбудсманът коментира, че при децата изолацията се отразява много зле. Те изпадат в ситуации на стрес и липса на мотивация. По думите й тинейджърите изпитват 2 пъти повече страх, 5 пъти повече скука, 3 пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече самота и 2 пъти повече безполезност. Според нея децата трябва да имат достъп до психолози и родителите да говорят повече с тях. Тя е категорична, че част от първокласниците на са изградили социални умения, което ще им се отрази в бъдеще и допълни:

„Психолозите в училище сами трябва да търсят децата“.

Ковачева заяви, че група пациенти, които са с ТЕЛК, са поставени в едно унизително положение, защото на всеки 3 години трябва да доказват заболявания, които са необратими. Тя посочи като пример – епилепсия или липсващ крайник. Тези хора трябва да събират едни и същи документи всеки път, при което те се натоварват физически и финансово.

Според омбудсмана КЕВР все още има време да не се допусне увеличаване на цените на тока и парното. Тя се пита на какво основание е това 14%-но поскъпване за София. По думите й липсва оценка за услугите, които топлофикациите предлагат на потребителите си.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments