Омбудсманът към „Български пощи“: Удължете срока за изплащане на пенсиите и добавката към тях

0
61
Диана Ковачева
Диана Ковачева. Снимка: Омбудсман на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до главния изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки, в която категорично настоя за удължаването на срока за изплащане на пенсиите и добавката към тях, съобщиха от ведомството.

Освен това проф. Ковачева поиска и работното време на служителите да бъде удължено, докато всички възрастни хора получат дължимите суми, така че за празниците нито един пенсионер да не остане без пенсия или добавката към нея.

Повод за тази препоръка са стотиците жалби на граждани, които търсят съдействието на омбудсмана, притеснени заради невъзможността да ги получат навреме за април.

Пенсионерите от няколко дни се редят на опашки пред офисите на „Български пощи“ и не знаят дали изобщо ще могат да получат парите си преди Великден, а освен това нямат никаква информация кога и как ще се изплащат пенсиите и добавките им.

Разбирам, че причината за проблема е срив в системата на „Български пощи“ ЕАД, но смятам, че това не би трябвало да се явява непреодолима пречка за нарушаване на гражданските права, основно на хората в пенсионна възраст да получат единствения доход, на който разчитат за оцеляването си – своите пенсии“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава още, че е необходимо на достъпни за гражданите места да бъде предоставена подробна информация за организацията и начина на изплащане на пенсиите и великденската им добавка.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments