Олимпийските игри в Токио: Извънредно положение е обявено с нарастването на случаите на COVID

0
24
Олимпийски символ
Снимка от Pixabay

Япония обяви извънредно положение в Токио, което ще продължи по време на Олимпийските игри, за борба с коронавируса, информира “BBC”Премиерът Йошихиде Суга заяви пред репортери, че наредбата ще е в сила до  22 август. Баровете и ресторантите няма да имат право да сервират алкохол и трябва да затварят до 20:00 часа (11:00 GMT), съобщи министър-председателят.

Коронавирусните инфекции нарастват в Токио в момент, когато церемонията по откриването на Игрите наближава – планирана е за 23 юли. Има широко разпространено противопоставяне на дали Олимпийските игри да се състоят, както и призиви те да бъдат отложени или отменени. Премиерът заяви:

“Като се вземе предвид ефектът от вариантите на коронавируса и да не се остави инфекциите да се разпространят отново в останалата част от нацията, трябва да засилим нашите противодействия. Предвид ситуацията, ще издадем извънредно положение за Токио.”

Съобщава се, че организаторите също обмислят да забранят присъствието на феновете на почти всички олимпийски събития. Съобщението беше направено след среща между организационния комитет, правителството и президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който току-що пристигна в Япония.

Олимпийските игри трябва да се проведат в японската столица между 23 юли и 8 август. Параолимпийските игри са между 24 август и 5 септември.

Какво се случва с COVID пандемията в Япония?

През април започна нова вълна от инфекции, но като цяло страната има сравнително нисък брой случаи и брой на загиналите около 14 900. В сряда в страната са регистрирани 2180 нови случая. Около 920 от тях са били в Токио, спрямо 714 през миналата седмица и най-високият от 1010 на 13 май.

Разпространението на ваксинацията в Япония е бавно и малко над 15% от населението на страната е напълно ваксинирано. Нараства загрижеността относно заплахата от варианта Delta. В Токио и Осака, двата града, пострадали най-силно от неотдавнашния скок на заразените, властите се надяват, че хората над 65 години ще бъдат напълно ваксинирани до края на юли.

Понастоящем е забранено влизането в Япония на чужденци от 159 държави – включително Великобритания.

Искат ли хората в Япония Олимпийските игри?

Има много противоположни мнения за Игрите, които вече бяха отложени с една година заради COVID-19 и претърпяха неуспехи, включително огромно превишаване на бюджета. Анкета от юни във водещия вестник Asahi Shimbun предполага, че над 80% от населението на Япония иска Игрите да бъдат отменени или отложени. Вестникът също така призовава те да бъдат отменени.

Обществените сайтове за зрители бяха закрити и компаниите се колебаеха относно рекламата, свързана с Олимпийските игри, поради широкото обществено негодувание.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments