ОЛАФ проверява обществената поръчка на МВР за 290 джипа

0
104
Министър на вътрешните работи Младен Маринов
Снимка: МВР

Европейската служба за борба с измамите (на български – ОЛАФ) проверява обществена поръчка на МВР за доставка на 290 високопроходими автомобила. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на брифинг, на който беше представен годишен отчет на Главна дирекция „Гранична полиция“, цитиран от „Фокус“.

Обществената поръчка е на стойност 20 млн. лв. и е сключена при служебното правителство на Румен Радев.

„Има такова разследване. Ноември месец идва комисия от ОЛАФ, началото на 2018 г. също идва такава комисия. Разследването е по сигнал, който е пуснат до ОЛАФ. Ние оказваме пълно съдействия, даваме възможност да бъде проверено абсолютно всичко. Разпоредил съм на дирекциите, които се занимават с обществени поръчки да оказват пълно съдействие с документи и достъп до информация“, обясни Маринов, като добави, че няма как да знае кой е подал сигналът до европейската служба.

„Да не бъдем обвинявани в некоректно поднасяне на информация, обществените поръчки са публични, предлагам ви да потърсите информация на сайта на МВР. Там са абсолютно всички срокове и дата, кога е обявена обществената поръчка, изпълнители и дати на обжалване“, отбеляза той.

Вътрешният министър коментира и предстоящото изграждане на площадките в Елхово, Любимец и Малко Търново. По думите му те се изграждат за евентуална мигрантска криза.

„По отношение на справяне с тази криза, България е важна граница на ЕС и ЕК отпусна 160 млн. евро, които са за тази цел. Ние имаме ангажимент да изградим такива кризисни центрове. Уточнявам, че става въпрос за кризисни центрове и готовност за взаимодействие при кризи с миграционен натиск. Това, че ние сме овладели натиска по българо-турска граница и по зелената граница с Гърция, не означава, че в световен мащаб тази заплаха е отпаднала. Знаете колко бежанци и нелегални мигранти има в Турция. Площадките се изграждат със средства на ЕС, с тази помощ. Процедурата е открита“, отбеляза той.

„Дали ще приемаме мигранти от Западна Европа, категорично мога да кажа, че в участието ми в Съвет по вътрешни работи и правосъдие, това е една от основните теми, защото към момента действа регламентът Дъблин, но се работи по общо решение за политиката на убежище на ЕС. В това общо решение се обсъждат 7 акта и нашата позиция, която е твърдо отстоявана и съвпада с държавите в нашата ситуация, като Малта, Гърция, Кипър и Италия, които имат проблем с първа граница, е категорично да се приеме общоевропейско решение – пакет, за да гарантираме на страната ни при евентуална криза отговорностите, които имаме и това, което ще свършим за страните в ЕС ще имаме съответна солидарност от страните, които не са в първа линия“, обясни Маринов.

„Аз съм изразил позицията на МВР, лично премиерът проведе разговор миналия петък, преди да тръгне за командировка в САЩ с министъра на вътрешните работи на Германия, като също категорично заяви, че България държи тази позиция и искаме да гарантираме сигурността на българските граждани“, припомни той.

Министър Маринов се обърна към всички политици и ги призова да проверят България каква позиция заема. Той предложи „да не се играе със страховете на хората“.

„Наистина това е проблем, за който ние много малко можем да влияем в световен план. Когато ни дойде на границата ние трябва да сме готови за решаване. Искам да убедя хората, че мислим за тяхната сигурност и не искаме да допуснем кризата през 2014 и 2015 г. Тези площадки се изграждат за евентуална криза“, заяви той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments