Окончателно: Отменена е наредбата за безплатна храна и напитки на полицаите

0
472
Полицейски служител, полицай, МВР, Архив
Полиция. Снимка: МВР

5-членен състав на Върховния административен съд /ВАС/ потвърди решението на 3-членен състав от 19 август тази година, с което се отменя Наредбата за определяне на условията и реда за осигуряване на левовата равностойност на полагащата се безплатна храна на служителите на Министерството на вътрешните работи /МВР/ за извършване на дейности, свързани със специфичен характер на труда, и осигуряване на левовата равностойност на ободряващи напитки на служителите на вътрешното министерство, полагащи нощен труд между 22:00 и 06:00 часа.

Административно дело № 9825 от 2022 г. е било образувано пред ВАС по касационна жалба на министъра на правосъдието, а административното дело пред тричленния състав беше образувано по жалба на физическо лице полицай.

Петчленният състав приема изводите на тричленния състав, че при издаването на наредбата са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила. От съдържанието на мотивите към проекта на процесната наредба е видно, че органът издател не е спазил законовото изискване да посочи финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, както и очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива. Липсата на информация за изискуемите елементи, визирани в чл. 28, ал. 2, т. 3 и т. 4 от ЗНА, даващи гаранция за спазването на основните принципи за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност, обосновават извод за допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила. Това е основание за отмяна на наредбата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments