Окончателно: „Булгаргаз“ ще трябва да върне 45 милиона лева на бизнеса

0
51
Булгаргаз
Булгаргаз. Снимка: Скрийншот от Google Maps

„Булгаргаз“ ще трябва да върне 45 милиона лева на бизнеса, които са надвзети средства за природен газ на свободния пазар. Това решиха депутатите, които на извънредно заседание приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката.

До връщането на средствата се стигна, след като беше договорена нова по-ниска с 40% цена на синьото гориво, което България купува от Русия. Тя влезе в сила със задна дата от август 2019 година. „Газпром“ възстанови на „Булгаргаз“ 150 милиона лева, които сега българското дружество трябва да върне от своя страна на потребителите у нас.

Тъй като подобно действия противоречеха на европейското законодателство трябваше да бъдат приети специални промени в Закона за енергетиката, предаде „Investor.bg“. В противен случай страната ни можеше да понесе санкции.

Според направените законови промени 20 дни след решението на КЕВР „Булгаргаз“ трябва да изчисли сумите за възстановяване по новите цени, след което да сключи споразумения с топлофикационните и газоразпределителните дружества. Две седмици след подписването на споразумението газовият обществен доставчик трябва да възстанови парите.

От своя страна газоразпределителните и топлофикационните дружества в срок от един месец трябва да изчислят какви суми ще възстановят на своите клиенти. Те ще бъдат приспаднати от следващата сметка. А ако надхвърлят сумата – и от фактурата след нея.

Първоначално бизнесът беше изключен от схемата за връщане на средства, заради което теработодателските организации поискаха оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и заплашиха, че ще заведат дела срещу „Булгаргаз“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments