Окончателно: 40 месеца затвор за Алекс Д., прегазил две жени в Карнобат

0
162
Затвор
Затвор. Снимка: Pixabay

Алекс Димов, който прегази две жени в Карнобат през 2018 година, ще лежи в затвора три години и четири месеца. Това е окончателното решение на съда. 

Върховният касационен съд остави в сила решението на бургаските апелативни съдии.
В Апелативен съд – Бургас е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното наказание.

С постановен съдебен акт от 2 ноември 2020 година Апелативен съд – Бургас измени присъдата на Алекс Димов и намали наложеното наказание от пет години „лишаване от свобода“ на три години и четири месеца „лишаване от свобода“, както и срока на наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ от осем години на четири години и четири месеца. Решението на бургаския апелативен съд е обжалвано през върховната инстанция от подсъдимия Алекс Димов и от частния обвинител В. Г.

Пресофисът на съда припомня, че на 3 ноември 2018 г. шофирайки с превишена за населеното място скорост – около 90 км./ ч. Димов губи контрол над управлението на автомобила – Мерцедес Е-270 CDI и блъска двете жени, които се намирали на тротоара на ул.„Петър Берон“ в град Карнобат.

Съображенията на апелативните съдии са намерили пълна касационна подкрепа.

“За да наложи това наказани, въззивната инстанция в пълнота е обсъдила степента на обществената опасност на деянието и дееца, наличните смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства и правилно е заключила, че наказание определено под средния размер, предвиден в правната норма, е необходимото и достатъчно за поправянето и превъзпитанието на дееца“ посочва ВКС.

Върховните съдии отбелязват, че „определянето на размера на наказанието не е в резултат на механичен математически сбор на смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, а е следствие на една комплексна логическа дейност по цялостната им оценка“. Тази оценка позволява да се установи действителната конкретна тежест на престъплението като сложно обществено явление и да се наложи онова наказание, което с оглед на тази тежест и личността на дееца най-добре отговаря на целите на закона.

В окончателния съдебен акт е посочено, че наказанието, определено от Апелативен съд – Бургас, в размер на пет години лишаване от свобода, редуцирано на основание чл.58а ал.1 от НК на три години и четири месеца, е справедливо.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments