Около 25% от децата у нас са обект на тормоз в интернет

0
191
Деца
Снимка: Уикипедия

Около 20-25% от децата са ставали обект на подигравки, тормоз, обиди, заплахи от свои връстници най-често в интернет. Около 20 на сто пък си признават, че са извършвали подобни действия срещу техни връстници. Това показва изследване на Националния център на безопасен интернет.

„Всъщност 100% от децата стават жертва на това явление, тъй като човек, който наблюдава някакъв акт на агресия, било то както е в случая вербална, той не може да остане безучастен, казват психолозите. Той се отъждествява подсъзнателно или с жертвата, или с извършителя“, обясни координаторът в Националния център на безопасен интернет Георги Апостолов за „Фокус“.

В най-малката възрастова група основният риск е детето да попадне на неподходящо за възрастта му съдържание – най-вече за сексуално, порнографско или съдържание с екстремно насилие.

„Имайки предвид крехката възраст на децата, на която са вече в интернет, това може да ги шокира и травмира. За този риск, ние предлагаме на родителите да не дават на децата да ползват стандартния ЮТуб. ЮТуб разработи от няколко години, тази година за първи път пусна и на български свой канал и приложение ЮТуб кидс. Той съдържа фактически цялото забавно, учебно и полезно съдържание, което децата обичат, интересно им е и полезно, но от него са изчистени всички тези качени от потребителите видеа, които не са подходящи за възраст под 18 години“, допълни Апостолов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments