Огнище на птичи грип при патиците регистрирано в Пазарджишко

0
269
Патица
Патица. Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ обяви на 12 март 2024 година за установено огнище на Инфлуенца А /грип/ по птиците в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари, разположен в землището на Ветрен, община Септември, област Пазарджик. В обекта са отглеждани около 12 600 броя патици.

В отговор на избухването на заболяването БАБХ въведе строги мерки за контрол и предотвратяване на разпространението на вируса. Те включват установяването на 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона около засегнатия животновъден обект. В предпазната зона попадат Ветрен и село Аканджиево, а в наблюдаваната зона – обширен списък от населени места в областта.

Основните действия за ограничаване на заболяването включват умъртвяването на заболелите и контактни патици по хуманен начин. Паралелно с това, агенцията провежда епизоотично проучване и проследява движенията на домашни и други птици, продуктите и страничните животински продукти от тях, фуража за птици и транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

Важно е да се отбележи, че според БАБХ, патешкото месо и продуктите, добити от обект, засегнат от Инфлуенца А по птиците, не представляват опасност за здравето на човека. Агенцията подчертава значението на спазването на установените мерки за безопасност, за да се минимизира риска от разпространение на заболяването и да се защити както животновъдният сектор, така и общественото здраве.

БАБХ продължава да следи ситуацията отблизо и призовава гражданите и земеделските производители да се съобразяват с насоките и препоръките за предотвратяване на допълнителни случаи на Инфлуенца по птиците. Сътрудничеството и съобразителността на всички заинтересовани страни са ключови за ефективното управление на тази здравна криза.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments