Огнеборците овладяват историческия калифорнийски пожар Дикси

0
16
Пожар в Грийнвил
Пожар в Грийнвил. Снимка: Gavin Newsom, Facebook

Пожарникарите продължават битката с горския пожар в Северна Калифорния, който стана вторият по големина в историята на щата, информира “BBC”Пожарът в Дикси вече е унищожил почти целия исторически град Голд Ръш в Грийнвил и властите предупреждават, че задържането му може да отнеме седмици.

В момента в щата има 11 големи горски пожара. Спасителите се подготвят за по-високи температури от 38 градуса по Целзий (100 по Фаренхайт) през следващите дни. Пожарът Дикси започна на 13 юли и оттогава опустоши повече от 463 000 акра земя (187 369 хектара). Само 21% от огъня е овладян, изчисляват служители. Той е втори по големина само след миналогодишния пожар в августовския пек, който изгори повече от 1 милион акра земя.

Трима души са изчезнали и хиляди са евакуирани, някои от които сега живеят в палатки. Около 39% от окръг Пумас е също под евакуация.

След като опустоши Грийнвил миналата сряда, пожарът сега заплашва малкия град Кресент Милс, три мили (пет километра) югоизточно от Грийнвил. Властите предупредиха, че ниските нива на влага са направили района уязвим за бързо разпространяващи се пожари. Повече от 5000 пожарникари в момента се борят с пожара в Дикси. Едуин Зунига, говорител на Cal Fire, заяви пред “Washington Post”:

“Наблюдаваме пожарна активност, която дори ветерани пожарникари не са виждали в кариерата си.”

Той добави:

“Значи сме просто на наистина неизследвана територия.”

Според Националния междуведомствен пожарен център има пожари в 15 щата в страната. Разразили са се около 107 големи пожара, които са горели на повече от два милиона декара. Експертът предупреди за “висок потенциал за сериозни пожари в западната част на САЩ до края на лятото и до есента”.

В събота губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм каза, че “трябва да признаем направо, че това са предизвикани от климата горски пожари”.

Изменението на климата увеличава риска от горещото и сухо време, което вероятно ще подхрани горските пожари. Светът вече се е затоплил с около 1,2 градуса по Целзий от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се покачват, освен ако правителствата по света не направят рязко намаляване на емисиите от парникови газове.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments