Официално: Как ще гласуваме на парламентарните избори в епидемична обстановка?

0
94
Гласуване
Снимка: Pavel Valnev, Фейсбук

Промените в Закона за извънредното положение бяха публикувани днес в Държавен вестник. Те регламентират провеждането на парламентарните избори в епидемична обстановка. Според тях министърът на здравеопазването и главният държавен здравен инспектор ще определят конкретните противоепидемични мерки, които са свързани с изборния процес и впоследствие ще бъдат въведени с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Карантинираните или изолирани граждани ще гласуват посредством подвижни избирателни кутии, а срокът за подаване на заявленията за това е не по-късно от 3 дни преди деня на вота.

Същевременно Министерският съвет трябва да обезпечи изборите с всички нужни предпазни средства. ЦИК от своя страна ще трябва да проведе разяснителна кампания за вота в условията на извънредна епидемична обстановка. Комисията ще трябва да уреди правото на вот с изтекли лични документи.

Все още обаче има множество въпроси, свързани с парламентарните избори. Сред тях e дали ще бъде нарушено законното право на глас на гражданите, които са разбрали, че са болни с COVID-19, 2 дни преди изборите. За съгражданите ни извън България остава въпросът как ще стане доставката на бюлетини. Според някои политически анализатори дори и самата Комисия все още не е наясно с начина, по който ще бъдат проведени парламентарните избори.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments