Официално: Австрия каза „не“ на България и Румъния за Шенген

0
15
Флаг на Австрия
Флаг на Австрия. Снимка: Pixabay

Австрия се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това обяви австрийският канцлер Карл Нехамер по време на срещата на върха Европейски съюз /ЕС/-Западни Балкани в Тирана. Според него е необходимо повече време.

„В Австрия имаме 75 хиляди нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на ЕС и са се озовали във вътрешна страна, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността.“, уточни Нехамер.

Същевременно президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви от Тирана, че държавата му ще преговаря до последния момент. Той е категоричен, че няма да прекратят обсъжданията, докато не доведат решението дотам, където го искат.

„Като се има предвид, че решенията по отношение на Румъния и България не са напълно идентични, резултатите също не могат да бъдат напълно еднакви. Това не означава, че не може да бъде намерена удобна формула за решение и за двете държави.“, каза румънският държавен глава, цитиран от „DarikNews“.

Същевременно нидерландският премиер Марк Рюте сподели оптимизма си, че през 2023 г. България може да направи стъпки напред по пътя си към Шенген. Той пак коментира позицията на Нидерландия за членството ни в Шенген: „На този етап за България не е „не“, а е „все още не“. Ще бъде необходимо повече време поради две причини: нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка, и механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист съм, че следващата година можем да направим стъпки напред“.

Предвижда се решението за разширяването на Шенген да бъде взето по време на заседанието на Съвета на правосъдните министри и на тези на вътрешните работи на ЕС, което ще се проведе в четвъртък и петък.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments