Очакват се нови цени на електроенергията

0
72
"АЕЦ" Козлодуй. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Домакинствата и фирмите, които са на регулиран пазар, очакват нови цени на електроенергията от 1 юли. „Все още е рано да се правят прогнози, но ако има увеличение, то ще бъде в рамките на годишната инфлация“, заяви в четвъртък председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. По данни на НСИ средногодишната инфлация за периода януари – декември 2018 г. спрямо периода януари – декември 2017 г. е 2.8%.

До 31 март трите ЕРП-та трябва да внесат в регулатора своите искания за цени от началото на юли. „Искам да уверя както битовите потребители, така и нестопанските потребители, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметките, които те ще плащат през новия регулаторен период“, каза още Иванов.

Вчера единствено от ЕВН заявиха, че искането им ще бъде съобразено с инфлацията, разходите между прогнозни и реализирани разходи за инвестиции и др. „Ценовото заявление ще отразява необходимите приходи за обезпечаване на лицензионните задължения на компанията и изпълнението на дейности, възложени със закон“, съобщават от ЕВН. В цената, която ще предложат, ще бъдат отчетени и реалните разходи на компанията към фонд „Сигурност“, както и разходите, свързани с либерализацията на енергийния и газовия пазар.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments