Очакват се 10 000 посещения на месец на руски граждани у нас

0
41
Чадъри по морето
Снимка: Pixabay

Страната ни очаква близо 10 000 посещения на руснаци на месец, след като властите в Русия взеха решение да възобновят полетите до редица държави, сред които и нашата. Според председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов първоначално ще дойдат руските граждани, които имат имот на българското Черноморие, а след това и организираните пътувания, за които вече има готовност и с възстановяването на чартърните полети се предвижда броят на руските посещения да достигне 100 000 за годината. Дали прогнозата ще се сбъдне зависи от COVID обстановката в Русия, която е сложна.

Летният сезон в България продължава да се крепи най-вече на родните туристи поради свободното в здравно отношение пътуване из страната, коментира още Драганов за „bTV“.

Забелязва се тенденцията за повишен интерес към родното Черноморие от туристи от Румъния и Чехия. Очаква се около 1 400 000 румънски туристи да посетят страната ни през тази година. През изминалата година броят им беше 980 000.

Германия е друг стратегически пазар за България. Там се предвиждат до 600 000 посещения в годишен план. Те също зависят от COVID пандемията и редовните чартърни полети между двете държави.

Експертите на Института за анализи и оценки в туризма смятат, че ще има ръст с до 50% в сравнение с 2020 г. за броя на посетителите, които ще преминат българската граница през тази година.

Индустриализираният туризъм по чартърни програми ще бъде възобновен от средата на юли и ще бъде много силен през август и септември. Чрез него се очаква удвояване на параметрите спрямо 2020 г. Това означава, че 2021 г. ще можем да постигнем близо 8,8 милиона посещения при една оптимистична прогноза, което е значителен ръст спрямо миналата година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments