Очаква се нов протест срещу ратификацията на СЕТА

0
51
Народно събрание, София. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Очаква се днес да има нов протест срещу ратификацията на СЕТА. Недоволните граждани отново ще се съберат пред Народното събрание, пише „NOVA“.

Идеята на търговското споразумение между ЕС и Канада е да премахне митническите тарифи върху повечето услуги и стоки. Също така предвижда взаимно признаване на сертифицирането на широка гама от продукти.

Европейските доставчици на услуги в бранша на морското корабоплаване, телекомуникациите, машиностроенето, околната среда и счетоводството ще получат достъп до канадския пазар. В по-голямата си част споразумението вече се прилага временно от 2017 година, освен разпоредбите, свързани със защита на инвестициите, уреждането на спорове между инвеститор и държава. Все още не се прилагат и разпоредбите по отношение на защитата на интелектуалната собственост, заетостта и опазването на околната среда.

Организаторите на недоволството обаче смятат, че по този начин се открива възможност за внос на ГМО продукти. Те се опасяват, че то ще даде и възможност на големи компании да предявяват претенции към държавата.

Преди години президентът също сезира Конституционния съд за споразумението, а аргументът му беше, че СЕТА уврежда националния суверенитет, като прехвърля прекалени правомощия на корпорациите.

Предстои през деня споразумението да бъде гласувано от народните представители на второ четене. Според вносителите споразумението ще подпомогне увеличаването на ролята на страната ни в глобален план и ще се създават икономически възможности с минимален риск за националните интереси.

В момента предложението е ратифицирано от 14 държави в Европа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments