Очаква се държавният бюджет да е с излишък от около 82 милиона лева

0
34
Пари - евро.
Пари. Снимка: Пиксабей

Очакванията са държавният бюджет за първата половина на 2021 година да има излишък от около 82 милиона лева, съобщиха от Министерството на финансите. Подобрението на състоянието на хазната се дължи на по-високите постъпления във връзка с променените крайни срокове от 31 март на 30 юни за подаване на годишната данъчна декларация за 2020 година. Те са по Закона за корпоративното подоходно облагане, както и за внасяне на корпоративния данък.

Приходите в държавния бюджет до края на миналия месец са в размер на 24,72 милиарда лева. Спрямо първата половина на 2020 година има ръст от близо 3,3 милиарда лева. Данъчните и неданъчните приходи нарастват с 3,6 милиарда лева, докато постъпленията от помощи намаляват.

Разходите на държавната хазна за половин година са 24,638 милиарда лева, което е 46,90% от годишния план. За сравнение, разходите за същия период на изминалата година бяха в размер на 19,821 милиарда лева. От финансовото министерство посочват, че този значителен ръст се дължи на политиката по доходите и на политиките в социалната сфера.

Според икономическите елементи, най-значително нарастване се отчита при социалните и здравноосигурителните разходи. В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 630 милиона лева за добавките от 50 лева на всички пенсионери. Освен това влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и на максималния размер на пенсията от началото на годината. Отделно и базовият ефект от увеличението на пенсиите през юли миналата година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments