Очаква се бум на новодиагностицирани с рак

0
115
Рак на гърдата
Снимка: Пиксабей

Броят на новодиагностицираните с онкологични заболявания се очаква да нарасне драстично през следващата година. Причина за това са преустановените профилактични прегледи и кампании по време на пандемията.

В световен мащаб само за отминалата 2020 година регистрираните нови случаи на рак са с 40% по-малко, предаде „Puls.bg“. Това не означава, че заболяването е поразило по-малък брой хора, а че по-малко знаят, че са го развили. Данни, публикувани в „Journal of Clinical Pathology“ сочат, че рестриктивните мерки, предприети в световен мащаб, са довели до огромен брой отложени прегледи при лични и специализирани лекари. Много от тези случаи са били и с фатален край. България не е изключение.

Това звучи още по-стряскащо на фона на доклад на Световната здравна организация от началото на 2020 година, в който се посочва, че през следващите 20 години случаите на рак ще нараснат с 81% в страните с ниски и средни доходи поради липса на инвестиции в профилактика и грижи. В тази графа попада и България като страна обявена с най-ниска минимална работна заплата (под 500 евро) в страните-членки на ЕС. Според СЗО в световен мащаб могат да бъдат спасени 7 млн, души, ако страните обединят сили над каузата за по-чести профилактични прегледи на населенията си.

Любопитен факт е, че точно AstraZeneca България стартира миналата седмица кампания под надслов „Ново нормално, същият рак“. Нейната ваксина срещу COVID-19, която от днес са включени в третия етап от националния имунизационен план, в началото е била разработвана като лекарство срещу рака, а не като имунизационен препарат.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments