Очаква ли се по-добра реколта на зърно тази година?

0
34
Николай Киров
Николай Киров. Снимка: Искра.бг

Не е била обсъждана темата за нулева ставка на хляба. Това съобщи председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаска област Николай Киров, след като днес от бранша се срещнаха с аграрния министър д-р Иван Иванов. По думите фокусът е бил насочен върху зърнопроизводството, изкупуването на зърното и предстоящото изкупуване от страна на държавата.

ДДС-то се начислява след производството на хляба, коментира Киров и уточни, че зърното е освободено от данък добавена стойност.

На 95% продукцията е изкупена от търговците, отбеляза още представителят на бранша и добави, че държавата трябва да се договаря с тях.

„Ние им дадохме идеята вместо сега да се купува зърно, което е с висока цена, да купят по време на жътвата, когато стойността е по-ниска.“, посочи Киров.

На въпрос на Искра.бг дали е било обсъдено къде държавата ще съхранява зърното, Киров отвърна, че това не е било коментирано.

„Хипотетично се говори, че има складове, че са договорили, но как се плаща, как се окачествява нямаме информация.“

Има много зърно в България и дори да се изнася няма физическа възможност то да свърши до жътвата, каза Киров. По думите му посевите са добре и прогнозира по-добра реколта от миналогодишната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments