Обвиняват САЩ в шпионаж на европейски политици, извършен с помощта на Дания

0
39
Ангела Меркел. Снимка: Общомедия
Ангела Меркел. Снимка: Общомедия

Датското разузнаване е помогнало на САЩ да шпионират европейски политици, включително германския канцлер Ангела Меркел от 2012 до 2014 г., съобщиха датски медии, цитирани от „BBC“. Службата за отбранително разузнаване на Дания си е сътрудничила с Агенцията за национална сигурност на САЩ за събиране на информация, гласи доклад на датската телевизия „Danmarks Radio“. Според документа разузнавателни данни са събирани и за други високопоставени служители от Германия, Франция, Швеция и Норвегия.

Подобни твърдения се появиха още през 2013 г. Тогава, след разкритията, оповестени от бившия сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън, стана ясно, че телефонът на германския канцлер е бил подслушван от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Когато тези обвинения бяха отправени, Белият дом не отрече категорично истинността им, но заяви, че телефонът на Меркел не е бил подслушван по това време и няма да бъде и в бъдеще. Както е известно, Германия е близък съюзник на САЩ от години насам.

В нов доклад, споделен с няколко европейски информационни агенции, се казва, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е осъществявала достъп до текстови съобщения и телефонни разговори на редица видни личности с помощта на Дания. Предполагаемата организация, посочена в доклада с кодово име „Операция Дунхаммер“, позволява на разузнавателните служби да получават данни, използвайки телефонните номера на политиците като параметри за търсене. Информацията се позовава на интервюта с девет източника, за които се твърди, че са имали достъп до класифицирана информация. Според данните наред с Меркел, тогавашният германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и лидерът на опозицията по това време също са били обект на шпионаж.

Датският министър на отбраната Трине Брамсен, който по-рано е бил информиран за шпионажа, сподели пред „Danmarks Radio“, че системното подслушване на близки съюзници е неприемливо. Засега Агенцията за национална сигурност на САЩ и Службата за отбранително разузнаване на Дания не са коментирали официално случая.

След оповестяването на доклада Сноудън обвини американския президент Джо Байдън, че е сериозно замесен в този скандал, тъй като той е бил вицепрезидент на САЩ по времето, когато се е осъществил шпионажът. През 2013 г. Сноудън – бивш служител на Централната разузнавателна агенция на САЩ, разкри в медиите подробности за мащабно онлайн и телефонно наблюдение, извършено от американското разузнаване. След това властите на САЩ го обвиниха в кражба на държавно имущество, неразрешено предаване на информация в областта на националната сигурност, както и умишлено оповестяване на класифицирани разузнавателни данни. По-късно той потърси убежище в Русия. Преди доказателствата, които Сноудън изложи, висши служители на американското разузнаване заявиха публично, че Агенцията за национална сигурност на САЩ никога не е събирала съзнателно данни от лични телефонни записи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments