Обвинените за шпионаж в полза на Русия се изправиха пред съда

0
55
Съдебна палата
Съдебна палата. Снимка: Искра.бг

Обвинените за шпионаж в полза на Русия се изправиха пред съда. Два състава от военни магистратите паралелно ще гледат делото и ще решат дали да оставят за постоянно в ареста петима от задържаните. Шестият арестуван е проговорил и е направил самопризнания по случая. Затова той е с наложена мярка „парична гаранция“, предаде „NOVA“.

Заседанията на военните съдии ще вървят успоредно, като за всяко едно от лицата ще има отделно произнасяне на магистратите.

Исканията за тяхното постоянно задържане са постъпили в съда в 06:26 часа тази сутрин. Те са били внесени от държавното обвинение.

Сред задържаните е директорът на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в Министерството на отбраната, както и началникът на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание.

Заседанията на съдиите се провеждат при закрити врата заради секретността на документите.

От прокуратурата сочат като ръководител на групата бивш висш кадър на военното ни разузнаване. Това е Иван Илиев, който е обучаван в България, а след това и в ГРУ в Москва. Той имал за задача да създаде мрежа от агенти у нас. Вербувал е лица, които имат достъп до класифицирана информация. Тя е била свързана с НАТО и с Европейския съюз.

Част от групата е била и неговата съпруга, която има двойно гражданство – българско и руско. Тя е предавала на служител на посолството на Русия у нас документи и пари.

Ако обвиняемите бъдат признати за виновни за шпионаж те могат да получат доживотен затвор. Това е максималната присъда, която е предвидена в нашето законодателство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments