Обвиненията за трафик на хора са нова нишка в случая с гимнастиката в САЩ

0
125
Гимнастичка.
Снимка: Пиксабей

Делото за трафик на хора, заведено срещу бившия треньор по женска гимнастика в САЩ на олимпийски игри часове преди той да се самоубие, може би е сигнал за нов подход на полицията в този спорт, който вече е подложен на широкомащабен скандал за сексуално насилие, включващ и лекар от екипа, пише “Асошиейтед прес”.

Джон Гедърт, старши треньор на американския отбор по олимпийска гимнастика през 2012 г., се самоуби в четвъртък, след като прокурорите го обвиниха по 24 точки, според които е превърнал някога известната си фитнес зала в Мичиган в център за трафик на хора, принуждавайки момичета да тренират там и след това е злоупотребявал с тях, като е имало и сексуално насилие.

Джон Гедърт
Джон Гедърт. Снимка: Kathryn Irene Geddert, Facebook

Въпреки че Гедърт беше обвинен в сексуално насилие над една тийнейджърка, той е извършил деянието с подкрепата на Лари Насар, затвореният спортен лекар, който сексуално малтретира стотици жени и момичета под прикритието, че е лечение, а по-голямата част от делото срещу Гедърт е за трафик на хора – като обвинението може да се тълкува в общоприетия му смисъл, потвърди висшият държавен служител на правоприлагането. В четвъртък главният прокурор на Мичиган Дана Несел заяви:

“Смятаме, че това засяга предимно цветни хора или такива, които нямат средства за защита … но честно казано, това може да се случи на всеки и навсякъде.”

“Младите впечатлителни жени понякога могат да бъдат уязвими и удобни за престъпления, свързани с трафика, независимо от техния статус в общността или финансовото благосъстояние на техните семейства.”

Адвокатите на жените, които обвиниха Гедърт и Насар в злоупотреба, казват, че затворът на Насар и смъртта на Гедърт няма да разрешат някои от сериозните проблеми, които измъчват спорта. Те обаче похвалиха прокуратурата, че е завела делото за трафик срещу 63-годишния Гедърт, който е обвинен в печелене на пари чрез принудителен труд на млади спортисти.

Според стенограмата от закрито съдебно заседание тази седмица, Гедърт докладва, че доходите му са били 2,7 милиона долара между 2014 и 2018 година. Пред Асошиейтед прес Джон Манли, адвокат на обвинителите на двамата мъже каза:

“Те заеха позиция, че ако правите подобни неща като треньор, ще бъдете обвинени.”

Той отбеляза, че максималното наказание от 15 години затвор за всяка от 20-те точки за трафик е повече от наказанието за сексуалното престъпление, за което е обвинен Гедърт. От своя страна Сара Клайн – адвокат, който работи с Манли и е била обучавана от Гедърт, за която тя каза, че я е малтретирал физически и емоционално – и е била сексуално малтретирана от Насар – каза, че не смята, че самоубийството на Гедърт ще спре, каквото и да е деяние в женската гимнастика. Тя беше категорична:

“Мисля, че това изпраща голямо послание, че вече не можете емоционално и физически, и очевидно сексуално, да малтретирате деца в името на победата.”

Това означава, че в непосредственото бъдеще се очаква Олимпийският и Параолимпийски комитет на Съединените щати и Гимнастиката на САЩ, където някога е работил Насар, да бъдат подложени на засилен контрол, казаха Клайн и Манли. Ето какво още смятат те:

“И двете организации си затварят очите за подобно насилие.”

USOPC не отговори на искане за коментар в петък. Президентът по гимнастика на САЩ Ли Ли Лунг излезе с изявление, в което изрази учудването си, че Гедърт се е самоубил, и изрази съчувствието си към жертвите  на насилие.

Манли и Клайн казаха, че въпреки че последният случай ще привлече повече внимание към треньора в женската гимнастика, който е насилвал момичетата, успехът на треньори като Гедърт, чийто олимпийски отбор през 2012 г. спечели отборното злато, ще затрудни реформирането на спорта. Те казаха, че толкова много от предполагаемата злоупотреба с Гедърт е в състояние да продължи, тъй като неговите частни фитнес зали и клубове по гимнастика работят извън полезрението на обществеността или дори на родителите на спортистите.

И това малтретиране, както е описано от Несел, е емоционално и физическо. Причинено заради нежеланието на едно от момичетата да му се извини, а друго момиче е пострадало по такъв начин, че е било захапано за врата, като почти е стигнал до лимфните му възли… Манли каза още:

“В почти всяка елитна тренировъчна зала родителите не биват допуснати, така че те нямат представа, че ако едно дете повърне и в повърнатото има пържени картофи например, треньорът може да долепи лицето м в петното…”

Той каза, че през последните години някои зали са започнали да отварят вратите си, за да позволят на родителите да видят как се обучават децата им. Но много от тях все още действат зад стените, както им е угодно. Клайн обясни, че тази тайна се толерира и дори се насърчава поради единствената причина, че треньорите произвеждат шампиони, с които цялата страна може да се гордее. Тя дава за пример дивия успех на Бела и Марта Кароли, двойката съпрузи, които тренират най-добрите гимнастички в Америка в продължение на три десетилетия.

През по-голямата част от тези години, каза тя, никой не задава въпроси за това, което гимнастичките по-късно споделиха – че двойката се е отнасяла грубо към младите си попълнения. Сега треньорите са обект на поне едно съдебно дело от гимнастичка, която твърди, че са знаели или трябва да са знаели за поведението на Насар.

Разкриването на случващото се също ще бъде затруднено от нежеланието на родителите да задават въпроси или да гледат прекалено отблизо на случващото се поради всички успехи, постигнати от Гедърт и други треньори. В стенограмата, публикувана тази седмица, този въпрос беше повдигнат от млада жена, която е била тренирана от Гедърт. Тя споделя:

“Той кара всички да влязат в неговата програма, след което родителите започват да виждат положителни резултати от гимнастичката си и спират да питат. След това родителите решават да толерират стила на Гедърт или обръщат главите си при вида на случващото се.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments