Обвинения за нови атаки и забавяне на помощта за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

0
138
Военни действия
Снимка от Pixabay

В четвъртък Армения обвини Турция, че е блокирала полетите, превозващи спешна помощ, да използва нейното въздушно пространство, а нови боеве за анклава Нагорни Карабах заплашиха да вкарат региона в хуманитарна криза, пише “Агенция Ройтерс”.

Азербайджан и Армения се обвиниха взаимно в нарушаване на режим за прекратяване на огъня с посредничество преди по-малко от седмица, за да дадат възможност на страните да разменят задържаните и телата на убитите в сблъсъците, избухнали на 27 септември.

Избухването на конфликта е най-смъртоносното от 90-те години насам, когато 30 000 души бяха убити във война заради Нагорни Карабах – територия, която е международно призната като част от Азербайджан, но се управлява от етнически арменци. Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че армията му е запазила “оперативно предимство” по линията на контакт с Нагорни Карабах, но ситуацията в направленията Aghdere-Aghdam и Fizuli-Hadrut-Jabrail остава напрегната.

Прокуратурата на Азербайджан заяви, че двама цивилни са били ранени след стрелбата в Агдам. Говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян обвини азербайджанските въоръжени сили в артилерийски огън от север и югоизток, но заяви, че силите на Нагорни Карабах предприемат “подходящи контрамерки срещу атаките”Ройтерс не може да провери независимо докладите, уточнява медията.

Международни организации, включително Международният комитет на Червения кръст, предупредиха, че конфликтът, дошъл в пика на пандемията от COVID-19, може да остави десетки хиляди хора да се нуждаят от помощ през следващите месеци.

Зарех Синянян, арменски върховен комисар по въпросите на диаспората, заяви, че доставката на 100 тона помощ от Съединените щати се забавя, тъй като Турция е забранила полетите за хуманитарна помощ, обвързани с Армения, над нейното въздушно пространство.

Министерството на отбраната на Турция не можа да бъде намерено веднага за коментар. В сряда на арменския комитет за гражданска авиация бе съобщено, че полетът на Qatar Airways от Лос Анджелис е отменен, но не посочва мотиви. Пред Ройтерс ръководителят на комитета Татевик Ревазян заяви:

“Имаме основания да твърдим, че Турция умишлено е затворила въздушния маршрут.”

И добави, че Армения търси алтернативен маршрут над Русия или Грузия, за да осъществи планираните полети. Външното министерство на Турция, което се занимава с въпросите на въздушното пространство, не беше на разположение веднага за коментар.

Освен хуманитарните опасения, има опасения, че Русия и Турция могат да бъдат “всмукани” в конфликта. Данните показват, че военният износ на Турция за азербайджанския съюзник се е увеличил шест пъти тази година, а Армения има договор за отбрана с Русия.

В телефонно обаждане в сряда с турския президент Тайип Ердоган руският лидер Владимир Путин изрази загриженост относно участието на бойци от Близкия изток в конфликта за Нагорни Карабах, въпреки че Турция и Азербайджан отричат ​​присъствието на такива бойци.

Боят е недалеч от азербайджанските тръбопроводи, които пренасят природен газ и нефт до международните пазари. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обвини Армения в опит да атакува тръбопроводите, обвинение, което Армения отрече.

Властите на Нагорни Карабах съобщават, че 555 души отбрана са били убити в боевете от 27 септември насам. Азербайджан заяви в сряда, че са убити 43 цивилни, но не разкрива военни жертви.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments