Обстрелът продължава близо до украинската атомна електроцентрала в Запорожие

0
77
АЕЦ
АЕЦ "Запорожие". Снимка: Запорізька атомна електростанція, Facebook

Русия е възобновила обстрела край украинската атомна електроцентрала в Запорожие, съобщи местен служител по-рано днес, ден след като агенцията на ООН за наблюдение на атомната енергетика настоя враждуващите страни да обособят безопасна зона, за да предотвратят мащабна катастрофа. Град Никопол, разположен на отсрещния бряг на река Днепър от най-голямата атомна електроцентрала в Европа, е бил обстрелван с ракети и тежка артилерия, съобщи областният управител Валентин Резниченко. Засега тази информация не може да бъде проверена независимо, предава „BBC“.

В централата има пожари, прекъсвания на електрозахранването и други проблеми, които ни принуждават да подготвим местното население за последиците от потенциална ядрена опасност,“, предупреди Резниченко. През последните дни властите обявиха, че са раздали на местните жители йодни таблетки, за да ги предпазят доколкото е възможно в случай на изтичане на радиация.

Военните действия, които се водят около съоръжението, будят международна тревога. Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия на ООН Рафаел Гроси предупреди Съвета за сигурност на ООН вчера, че в Запорожие може да се случи „нещо много, много катастрофално“. Атомният надзорен орган призова Русия и Украйна да обособят около електроцентралата „защитена зона за ядрена безопасност и сигурност“. Опасенията са, че атаките могат да предизвикат бедствие от мащаба на Чернобилската катастрофа в Украйна, която се случи през 1986 г. В отговор на това нито Москва, нито Киев пожелаха да се ангажират твърдо с идеята за обособяване на безопасна зона, като заявиха, че са им нужни повече подробности за предложението.

Заради щетите от военните действия атомната електроцентрала произвежда електроенергия само за захранване на системите за безопасност, разкри високопоставен украински служител. Обикновено централата разчита на външно захранване, за да работи със системите, които поддържат ядрата на реакторите хладни и ги предпазват от разтопяване. Всяко по-нататъшно прекъсване на електрозахранването може да принуди централата да прибегне до своите резервни дизелови генератори, но това би наложило четири камиона с дизелово гориво на ден да преминават през размирните райони, заяви Олег Кориков, изпълняващ длъжността главен инспектор по ядрена и радиационна безопасност в Украйна. Операторът на централата „Енергоатом“ заяви, че въпреки обстрела украинският персонал, който все още работи в окупираната от Русия електроцентрала, ще се опита през следващите дни да възстанови подаването на външна енергия по поне една от седемте външни линии.

Междувременно руският президент Владимир Путин не се поддаде на натиска за прекратяване на войната и обяви, че Москва ще продължи настъплението си в Украйна, докато не постигне целите си. Той дори изрази насмешка относно опитите на Запада да спре Русия със санкции.

По официални данни в момента се водят тежки военни действия на три фронта – на север, близо до град Харков, на изток, в индустриалния регион на Донбас, където има мини и заводи и на юг, в Херсонската област, където Украйна предприе контраофанзива, за да се опита да си върне териториите, завзети от руските сили в началото на инвазията. Украинските сили са установили контрол над неуточнен брой градове в Херсонска област, съобщи военният говорител Наталия Хуменюк. Тази сутрин източният град Славянск е бил подложен на руски обстрел, като според ръководителя на градската администрация Вадим Лях там са нанесени сериозни щети върху училище и друга сграда.

Руските военни сили проведоха мащабни военни учения, които започнаха миналата седмица и завършиха по-рано днес в източната част на страната. В тях взеха участие и сили от Китай. Това се възприема като поредна демонстрация на все по-близките отношения между Москва и Пекин на фона на напрежението със Запада, породено от войната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments