Общо 37 общини ще получат 36 млн. лева от МРРБ за важни проекти

1
51
Ремонт
Ремонт. Снимка: Община Варна

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти. През тази седмица ще бъдат сключени над 80 споразумения с 37 общини. Обектите, които ще се финансират чрез тях, са на обща приблизителна стойност 36 000 000 лв.

Пред кметовете министър Коритарова отбеляза, че обектите от техническата инфраструктура, чието финансиране се осигурява, са важни за развитието на регионите и за подобряване на условията за живот в общините.

„Надявам се това да помогне да станат по-красиви, по-приветливи и да е стъпка в посока да задържим населението в регионите. Целта е да ускорим развитието на общините – държавата се крепи на общините. Вие сте двигателят за повишаването на качеството на живот“. 

Коритарова пожела на кметовете успешно да изпълнят обектите и ги увери, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да бъде техен партньор.

Над 1300 са разгледаните заявления. Надявам се, че ще положите всички усилия за реализацията на проектите, каза още регионалният министър и напомни, че срокът за изпълнение е 31 декември 2026 година

Кметът на Троян и зам.-председател на НСОРБ Донка Михайлова заяви, че никога българските общини не са получавали такъв шанс и като размер на финансиране, и като подход. Тя изрази надежда редовният кабинет след изборите да прояви държавническа мъдрост и да продължи процеса.

Инж. Коритарова подчерта, че програмата не би трябвало да бъде спирана при подготвени документи. Кметът на Враца Калин Каменов се съгласи с нея и отбеляза, че това може да се постигне с промяна в Закона за устройство на територията, която да задължи комуналните дружества да възстановят изцяло инфраструктурата след извършване на аварийни ремонти. И допълни, че ще бъдат предприети стъпки необходимите промени да бъдат внесени в Народното събрание чрез НСОРБ.

Регионалният министър напомни на кметовете, че след подписване на споразуменията могат да подадат към МРРБ искане за авансово плащане. Такова обаче трябва да бъде заложено в договорите с избраните изпълнители на строително-монтажни работи

Коритарова допълни, че се очакват новите заявления от общините по включените допълнително в програмата приоритетни проект чрез промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г.

Общините, с които се подписват споразумения през тази седмица, са: Белица, Якоруда, Бургас, Малко Търново, Царево, Аксаково, Лясковец, Разград, Враца, Дряново, Тетевен, Троян, Угърчин, Пещера, Стрелча, Перник, Калояново, Раковски, Сопот, Съединение, Самуил, Борово, Ветово, Две Могили, Силистра, Ситово, Котел, Нова Загора, Рудозем, Сливница, Чирпан, Опака, Минерални Бани, Симеоновград, Харманли, Елхово и Кнежа.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments