Обстановката в област Добрич остава усложнена

0
1254
Снегорин
Снимка: Пресцентър АПИ

В област Добрич остава най-тежката обстановка, където почистването на снега през нощта е било затруднено от навяванията и преспите с височина до над метър и половина. Отворени са направленията Добрич – Балчик и Добрич – Силистра по път III-207 Добрич – Тервел – Силистра. Продължава работата по разчистването на пътищата Добрич – Генерал Тошево, Добрич – Силистра, Шабла – Балчик, Балчик – Оброчище и Балчик – Каварна – Шабла.

В област Варна се работи по почистването на пътищата Аксаково – Кичево и Суворово – Ветрино, като се очаква скоро да бъде отворен пътят за Аврен. Пътят Варна – Добрич е отворен за автомобили до 12 тона. Това обобщи по време на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски. Той подчерта, че ще бъде направен анализ на дейността на снегопочистващите фирми и ако има нарушения, ще бъдат наложени глоби. В Добрич ветровете бяха ураганни, но снегопочистващите фирми не са спирали да чистят, заяви той.

Брифинг на АПИ
Снимка: Пресцентър АПИ

За случая с бременната жена от Добрич, която твърди, че е била блокирана на пътя между Варна и Добрич в района на с. Любен Каравелово, председателят на АПИ посочи, че такъв сигнал не е получаван в Националния координационен център и в Ситуационния център на пътната агенция, но служители на Областното пътно управление – Варна веднага след като са били уведомени от „Пожарна безопасност и защита на населението“ са насочили снегопочистващи машини. Метеорологичната обстановка вчера се е усложнила много бързо, пътят е бил затворен и всички чакащи автомобили, включително и на бременната жена, са били уведомени че обстановката се усложнява и е по-добре да се върнат към Варна, защото отсечката до морския град е била чиста и проходима.

След като част от автомобилите са се върнали, а други са останали на място, в координация със служители на пожарната към 17:00 ч. е взето решение да бъде изпратена и верижна машина, която да подпомага извеждането на автомобилите. Помогнато е на над 20 души, сред които хора на хемодиализа и шофьори на автомобили, превозващи ваксини по направлението Варна – Добрич, посочи Терзийски. През цялото време верижната машина е била на място, за да осигури сигурността, ако се усложни още обстановката, допълни председателят на АПИ и подчерта, че вчера е предупредил, че се очаква влошаване на метеорологичните условия в Североизточна България, особено в областите Добрич и Варна.

Георги Терзийски съобщи, че към момента няма сигнали за бедстващи хора и подчерта, че бедстващи са тези, които нямат възможност нито да продължат напред, нито да се върнат назад, за да избегнат навяванията. Той отново призова шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, и да спазват указанията на контролните органи на пътя какво да направят при усложнена обстановка – да се върнат или да изчакат почистването.

Относно пътя към високопланинската спортна база Белмекен председателят на АПИ съобщи, че при искане от община Велинград Областно пътно управление – Пазарджик е в готовност да помогне за почистването на пътищата към спортната база. Републиканският път Юндола – Белово, който е в района, но не води директно към спортната база, е почистен и проходим.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments