Общо петима българи са обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Русия

0
12
Лондон
Лондон. Снимка: Искра.бг

Петима българи са били обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Русия, съобщават световните агенции, цитирани от „БТА“.

Става дума за трима мъже и две жени, които са на възраст между 29 и 45 години. Те са обвинени за това, че между август 2020 година и февруари тази година са заговорничили с цел „събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна за враг, с цел, която вреди на сигурността и интересите на държавата“.

Обвинения ще бъдат повдигнати срещу 45-годишния Орлин Русев, 1-годишния Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишния Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова. Това заяви ръководителят на британската кралска прокуратура Ник Прайс. 

„Срещу Русев, Джамбазов и Иванова вече бяха предявени обвинения на 11 февруари 2023 г. за притежаване на фалшиви документи за самоличност с неправомерни намерения“, уточни той.

Петимата българи са били арестувани от контратерористичното звено на лондонската полиция през февруари. Делото им ще се гледа пред съд в Уестминстър на 26 септември.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments