Общо 260 000 лева ще трябва да плати застрахователна компания за смъртта на дете при катастрофа на АМ „Хемус“

0
902
Окръжен съд в Русе
Окръжен съд в Русе, Снимка: Скрийншот от Google Maps

Русенският окръжен съд осъди ЗД „Бул Инс“ да плати на родителите на загиналото им при катастрофа дете обезщетение в размер на по 120 000 лева за претърпени неимуществени вреди, както и 20 000 лв. на близначката на момиченцето.

На 21 септември 2019 г. Х.Х. е управлявал „Форд Фиеста“ по АМ „Хемус“ в посока София. С него са пътували жена му и двете им 5-годишни деца. Внезапно колата им е била блъсната от „Фолксваген Голф“, управляван от жена, с инициали Р.Н. В резултат на това първият автомобил продължил движението върху колелата си, косо напред и надясно и се е ударил в дясната предпазна ограда (мантинелата) на магистралата. Преобърнал се по таван и продължил движението си, плъзгайки се по таван, напред по магистралата още 58 метра. Вследствие от удара в предпазната ограда и преобръщането, от „Форда“ е изпаднала В.Л., която е починала на място.

С присъда от 27 ноември 2020 г. водачката на „Фолксваген“-а е била призната за виновна и осъдена на 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Тя е имала сключена застраховка „Гражданска отговорност“ за автомобила към ЗД „Бул Инс“. Родителите и сестричката на починалото при катастрофата момиченце отправили към застрахователя писмени застрахователни претенции, но в законовоопределения 3-месечен срок не последвало плащане. Това ги мотивирало да се обърнат към съда.

Според приетата по делото автотехническа експертиза, ако детето е било осигурено със системи за обезопасяване на деца „детски седалки за автомобили“, която включва комбинация от гръдни ленти и надбедрена лента, възможността да изпадне от автомобила е била много малка. Липсват, обаче, категорични доказателства, че вредите не биха настъпили, ако по време на произшествието момичето е било в детско столче, поради което, според Окръжен съд – Русе, и възражението за съпричиняване е неоснователно.

По делото безспорно е установена силната емоционална връзка между починалото дете и неговите близки, съществуването на едно здраво, пълноценно семейство с дълбока привързаност на членовете един към друг. По отношение на родителите съдът е взел предвид обстоятелството, че момиченцето е било дълго чакано дете, преждевременната му загуба, променила живота им рязко и трайно в негативна насока, както и обстоятелството, че смъртта на детето е настъпила пред очите на баща му.

При определяне на размера на обезщетението на близначката съдът е отчел претърпяната психологическа травма и възрастта на детето – достатъчно голямо, за да разбере невъзвратимостта на загубата на любимата си сестра, обстоятелството, че е станала свидетел на смъртта на сестра си.

Решението на Окръжния съд в Русе подлежи на обжалване в 2-седмичен срок.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments