Общо 1294 бебета са се родили през 2022 г. в двете русенски болници

0
71
Бабинден в Русе
Бабинден. Снимка: Община Русе

Днес по традиция в двете русенски акушеро-гинокологични отделения беше отбелязан празникът на родилната помощ – Бабинден. Зам.-кметът Златомира Стефанова поздрави екипите им, като благодари на лекарите, акушерите, санитарите и анестезиолозите за всеотдайния труд и любовта, с която посрещат всеки нов живот в първите и най-важни часове от появата му на бял свят.

„Думата „акушерка“ означава мъдра жена и съм убедена, че като жени и майки подхождате с голямо разбиране и любов към всяка родилка.“, обърна се към болничния персонал заместник-кметът.

По традиция на празника беше спазен ритуалът за измиване на ръцете. В УМБАЛ „Канев“ майката на 3-дневната БелославаЦветелина Калчева, изми ръцете на една от най-опитните акушерки – Галина Илиева, която повече от 30 години практикува професията.

В УМБАЛ „Медика“ старшата акушерка Евгения Йорданова поля ръцете на лекаря с най-дълъг стаж в отделението – д-р Стела Минчева.

Началниците на двете отделения д-р Луиза Тончева и д-р Александър Рудницки си пожелаха новата година да донесе любов в семействата и много здрави бебета.

Областният управител Анатоли Станев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев също отправиха благопожеланията си.

По данни на Община Русе общо 1294 бебета са проплакали в УМБАЛ „Канев“ и УМБАЛ „Медика“ през изминалата година. От тях 681 са момчета, а 613 – момичета. В Русе са се родили 22 двойки близнаци и само едни тризнаци. Най-голямото бебе е 4740 грама, а най-мъничкото 600 грама и се радва на добро здраве.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments