Общинските съветници одобриха разширяването на „Бургасмед“ след дебати

0
251
МБАЛ
МБАЛ "Бургасмед". Снимка: Facebook

Общинският съвет одобри намерението на собствениците на „Бургасмед“ лечебното заведение да бъде разширено. Целта е да бъдат изградени нови отделения, чрез което в болницата ще има нови медицински дейности. Предвижда се и изграждане на нов операционен блок, който да обслужва съществуващите хирургични отделения.

Новите отделения ще бъдат по: Съдова хирургия, Урология, Гастроентерология, Ревматология. В отделението по Вътрешни болести ще бъдат разкрити дейности по Ендокринология и Хематология. В идейния проект е заложено разкриването и на отделения по: Онкология, Инфекциозни болести, Очни болести, Хемодиализа и Физиотерапия.

За да бъде разширена болницата от администрацията бяха входирали докладна записка, която предвижда да се иска изключение от закона. Стана ясно, че то касае необходимата квадратура за разкриването на конкретен брой болнични легла. Зам.-кметът Чанка Коралска обяви, че това било масова практика, защото нормативната уредба била остаряла:

„Това не е прецедент. В заседанията назад сте вземали други такива решения в подкрепа на други инвеститори специално в сферата на здравеопазването. Тази нормативна уредба за смятането на квадратурите за легловата база е доста остаряла и не отговаря на настоящата степен на развитие на медицината. МРРБ както сте забелязали не е отказало нито едно такова искане и независимо от това кой е инвеститорът да имаме предвид същността на докладната. Нека не считаме, че му даваме по-облекчени условия.“

Константин Бачийски от СЕК обяви, че ще подкрепи предложението, но припомни как беше извършена продажбата на поликлиниката в ж.к. „Меден рудник“, на базата на която беше изградена частната болница „Бургасмед“. Той каза, че това е било направено без търг и конкурс и при цена 1,5 милиона лева под реалната. От администрацията обявиха, че това не било вярно, защото имало прокурорска проверка от Специализираната прокуратура, която не открила нарушение. Бачийски отговори:

„Има съмнения около тази сделка и самата продажба, но все пак има значение дали една сграда е жилищна или се реализира печалба или реализирайки печалба, се помага по някакъв начин на обществото. Затова въпреки моите лични противопоставяния с г-н Тиков бих подкрепил изграждането на още една инфраструктура на територията на община Бургас. А това за прокуратурата е абсолютно невярно, защото беше изпратена препоръка да се резивира решението. Аз се учудих, че самата прокуратура не атакува решението, а изпрати единствено препоръка да се коригира решението.“

Въпреки тези факти Бачийски беше категоричен, че ще подкрепи докладната записка. Ето защо:

„Аз се водя не от моите лични интереси и виждания, а от интересите на обществото. Затова ще подкрепя тази докладна записка, защото с това действие инвеститорът не ощетява общината и хората. Да, получава по-облекчени условия, но това би дало повече легла, което аз лично мисля, че е в полза на обществото.“

„Аз се радвам, че се дебатира тази тема и има различни гледни точки, защото това е смисълът на демокрацията. Но какво се случва с този казус с болницата в „Меден рудник“? Преди 10 години Община Бургас притежаваше собственост в един жилищен вход и там имаше поликлиника. Без асансьор – пететажна сграда – това беше здравеопазването в „Меден рудник“. Ангажиментът на инвеститора беше да изгради нова поликлиника и да прехвърли собствеността, което беше нещо космически различно и полезно за нас. Успоредно с изграждането на тази болница може да се каже, че имаме качествена здравна помощ. Собствеността помогна на това Бургас сега да има медицински факултет. Парите от продажбата послужиха за разплащане за строителството на медицинския факултет“, каза от своя страна кметът Димитър Николов.

Докладната записка беше одобрена от общинските съветници.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments