Общинският съвет в Бургас ще решава за поемането на нов дълг от близо 14 милиона и 800 хиляди лева

0
142
Заседание на Общинския съвет в Бургас
Снимка: Скрийншот от видео на Община Бургас

На заседанието на Общинския съвет в Бургас утре ще бъде взето решение дали да бъде поет нов дълг в размер на близо 14 милиона и 800 хиляди лева. Той е заложен в приетия бюджет за 2020 година, а предложението с конкрените параметри сега беше внесено от кмета на града Димитър Николов.

Точната сума на новия кредит е 14 784 885 лева. Средствата ще бъдат вложени в реализирането на проекти.

Заемите ще бъдат взети от „Фонд за органите на местното самоуправление в България-ФЛАГ“ ЕАД и от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“. След първоначалното разглеждане на проектите и оценка на община Бургас като кредитополучател е била отправена оферта за максимални лихвени проценти както следва: от „Фонд за органите на местното самоуправление в България-ФЛАГ“ ЕАД – шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 2,8% и от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ – референтен лихвен процент на ОББ за бизнес клиенти плюс максимална надбавка от 1% годишно.

С кредита от близо 14 милиона и 800 хиляди лева ще се финансират проекти като: изграждане на специализиран пристанищен обект за обслужване на риболовните дейности в кв. Крайморие, обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на общината, изграждане на социални жилища в зона „Д“ на ж.к. „Меден рудник“, модернизация на системата за улично осветление на 22 зони, включващи главните пътни артерии на града, създаване на Младежки международен център, подобряване на качеството на атмосферния въздух в общината чрез модернизация на обществения транспорт и други.

Поемането на нов дълг беше одобрено по време на заседанията на комисиите, в които беше разпределена докладната записка на Димитър Николов като тази по икономика и инвестиционни политики и по правни въпроси.

Общинските съветници ще обсъдят и промени в Наредбата за опазване на обществения ред. Те предвиждат при подадени две жалби и констатирани нарушения заведенията, които имат разрешение да работят след 23:00 часа, да го загубят за срок от 1 година. Така те ще могат да работят само до 23:00 часа.

Заведенията няма да могат да работят след 23:00 часа при наличие на две или повече жалби от граждани за наднормени нива на шум, които са доказани с проверка на Регионалната здравна инспекция. Освен това при констатирано с влязло в сила постановление на две или повече нарушения, както и при мотивирано искане от Областната дирекция на МВР при постъпили там две или повече жалби. Забраната ще важи и при мотивирано искане от ОДМВР във връзка с неизпълнение на плана за охрана.

В предложенията се съдържат и такива за забрана на лица до 18-годишна възраст да посещават сексшопове, както и да се забранят половите актове и физиологичните нужди на обществено място. Забраняваше се и изнасянето и продажбата на продукти на открито. Тези текстове обаче не бяха подкрепени от Комисията по правни въпроси към Общинския съвет.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments