Общински съветници предлагат да се намали цената на билета в Бургас от 1,50 на 1,20 лева за 6 месеца

0
337
Заседание на Комисията по икономика и инвестиционни политики в Общинския съвет в Бургас
Заседание на Комисията по икономика и инвестиционни политики в Общинския съвет в Бургас, Снимка: Скрийншот от видео на Община Бургас

Общински съветници от БСП предлагат да се намали цената на билета в Бургас от 1,50 лева на 1,20 лева за срок от 6 месеца. Те искат мярката да влезе в сила от 13 юни и да продължи да действа до 13 декември. Разликата от 0,30 лева те предлагат да бъде поета от Община Бургас. Тяхната докладна записка днес беше разгледана днес по време на заседанието на Комисията по икономика и инвестиционни политики. От ГЕРБ обявиха, че не виждат как Общината ще успее да намери средства, за да поеме разликата.

„Виждаме, че събираемостта е силно намаляла, включително хората изчакват и не плащат данъци. Исках да видя икономическа обосновка. Вярно е, че се гони социален ефект, но в момента мерките са насочени към икономическо подпомагане на бизнеса.“, каза Николай Стоянов.

От администрацията пък подчертаха, че цената на билета е 1,30 лева. Той струва 1,50 лева само ако се купува от шофьора на автобуса. От своя страна председателят на комисията Константин Бачийски от СЕК обяви, че според него „Бургасбус“ трябва да даде икономическа обосновка как се формира цената на билета и каква част от нея е горивото. И допълни:

„Аз съм трети мандат общински съветник и винаги горивото е бил един от основните компоненти при ценообразуването. Сега горивата са значително поевтинели. Трябва да разберем каква част от разходите представляват горива, за да можем да вземем информирано решение. Това е отговорният начин. Затова правя предложение да изискаме от управителя от „Бургасбус“ да ни даде информация за ценообразуването.“

От своя страна Георги Маринчев от ГЕРБ пък отправи предложение управителят на „Бургасбус“ да предостави на общинските съветници информация и за загубите, които търпи дружеството от обявяването на извънредното положение в страната насам.

„В момента идеята въобще не е лоша, но Община Бургас претърпява финансови загуби. Тя прави най-доброто, за да се грижи за гражданите. Предния мандат г-н Драгнев даде много добра обосновка защо цените на билета трябва да са такива. Чисто икономическата логика в момента трябва да гарантира развитието на града и сигурността на бургазлии. В момента тази мярка не се налага.“, обяви от своя страна Тодор Йосифов от ГЕРБ.

Бачийски пък подчерта, че той лично е против намаляването на цената на билета да бъде за сметка на бюджета. Но според него това може и да не се наложи.

„Аз съм за намаляване, но не на всяка цена, защото това ако легне на бюджета, ще бъде в ущърб на данъкоплатците. Ние сме отговорни хора, но може да се окаже, че можем да го намалим, без да се окаже, че Общината може да дотира.“, каза той.

Окончателното решение дали цената на билета ще бъде намалена ще бъде взето по време на заседанието на Общинския съвет следващата сряда.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments