Общински съветници от ПП СЕК против повишаването на таксите за синята зона в Бургас

0
59
Синя зона
Синя зона

Общинските съветници от групата на „Средна европейска класа“ се обявиха против повишаването на таксите за синята зона в Бургас.

Припомняме, че на последното заседание на Общински съвет-Бургас таксата за един час престой бе увеличена от 1,00 на 1,30 лева, а темата предизвика дебат дали това е най-ефективния начин за функциониране на зоната за платено паркиране в централната част на града. 

Публикуваме пълната им позиция без редакторска намеса: 

„Уважаеми съграждани, Темата за „Синята зона“ в нашия град Бургас е от изключително значение за всеки един от нас – както за всеки бургазлия, така и за всеки гост, който се придвижва с автомобила си в района. На редовно заседание на Общинския съвет беше гласувано и прието увеличение на цената за час престой на Синята зона с 30%. Това решение предизвика сериозни опасения сред нас, общинските съветници от ПП „Средна европейска класа“, и искаме да споделим нашата позиция с вас.

Синята зона беше създадена през 2008 година с основна цел да облекчи достъпа до паркоместа в централните части на града близо до административните сгради.

Оттогава насам, броят на паркоместата на “Синя зона” е нараснал от 6000 на 11 000, като това автоматично е увеличило и приходите от зоната. През миналата година, приходите само от SMS-услуги за паркиране в Синята зона възлизат на около 3 милиона лева, като това е само част от общите приходи, включващи и такси за скоби, абонаменти и др. Въпреки тези приходи, ние, общинските съветници от ПП „Средна европейска класа“, сме твърдо против гласуваното повишение на таксите за Синята зона.

Нашето мнение е, че това повишение няма да донесе добавена стойност за гражданите на Бургас и няма да реши проблемите с паркирането в града. Вместо това, считаме, че фокусът трябва да бъде върху изграждането на нови паркинги и създаването на допълнителни паркоместа, както и ограничаване на престоя около административни центрове до 3 часа.

Съвсем правилно е посочено, че „Дяволът е в детайлите“. В този контекст, искаме да подчертаем, че Синята зона трябва да остане услуга в помощ на гражданите, а не източник на непропорционално високи приходи за общината. С оглед на факта, че Синята зона вече се справя добре с разходите си и дори генерира излишък, считаме, че не е на лице основателен мотив за увеличаване на таксите.

Ние от ПП “Средна европейска класа”, ще направим това, което законодателят е предвидил, за да спрем увеличението на синя зона, въпреки приетото от ОС решение.

С това изявление, призоваваме всички наши колеги от Общинския съвет да започнат да работят в полза на хората, за да намираме пресечна точка в решенията когато гласуваме.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments