Общински съветник предлага безплатна психологическа подкрепа за бургазлии заради COVID-19

0
56
COVID-19
Снимка: Pixabay

Общинският съветник от БСП Васил Иванов е внесъл докладна записка, с която предлага да бъде осигурена безплатна психологическа подкрепа за гражданите на град Бургас. Причината е пандемията от COVID-19 и начина, по който тя влияе върху нашето ментално здраве.

В предложението си той посочва, че много граждани са подложени на огромен стрес. Страховете за здравето и живота определят ежедневието, мислите и действията на хората.

Общинският съветник счита, че справянето с емоционалното прегаряне и подобряването на психично-здравния статус в този момент е от особена важност. Психичното здраве на хората не трябва да бъде разглеждано като по-малко рисково и трябва да е приоритетно за справяне с пандемията, е посочил още Васил Иванов.

Той цитира проучване, което беше публикувано скоро, което показва, че всеки един от пет заболели от коронавирус развива психично заболяване до 90 дни след това.

Затова общинският съветник предлага да бъде разкрита 24-часова телефонна линия за оказване на психологическа подкрепа на граждани. Освен това да има и денонощен чат с възможност за видео разговор. Необходимите средства той счита, че могат да бъдат осигурени от дирекция „Здравеопазване, социални дейности и младежки политики“.

Днес неговото предложение беше разгледано от Комисията по правни въпроси в Общинския съвет, която реши да насочи докладната записка за становище от администрацията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments