Общините ще могат да кандидатстват за предоставяне на топъл обяд на хора от уязвимите групи до края на февруари

0
15
МТСП
МТСП. Снимка: МТСП

До края на месец февруари 2023 г. се удължава срокът за кандидатстване по процедурата за предоставяне на топъл обяд по Програмата за храни и основно материално подпомагане (2021-2027 г.), съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика /МТСП/.

Това е нова възможност за общините и районите на общини, които все още не са кандидатствали с проектни предложения, да осигурят подкрепа на най-уязвимите свои граждани, подчертаха от ведомството. 

На 19.09.2022 г. Управляващият орган /УО/ на Програмата за храни и основно материално подпомагане (2021-2027 г.) обяви първата за новия програмен период процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR003-1.001 „Топъл обяд“. Така се постигна непрекъсваемост на една от най-одобряваните от нуждаещите се хора подкрепа през зимните месеци, която за някои от тях е свързана и с жизненото им оцеляване.

Първоначално процедурата беше обявена с пет крайни срока за кандидатстване, като последният беше до 31.01.2023 г. Удължаването на срока до края на февруари е в резултат на усилията на УО подкрепата с топъл обяд да достигне до колкото може повече хора, които имат нужда от подкрепа.

По този начин се допълва държавната политика за намаляване на бедността и трайно преодоляване на социалната изолация. До момента са подадени 210 проектни предложения от общини и райони на общини, по които се очаква топъл обяд да се предоставя на близо 60000 души.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments