Община Бургас: В някои жилищни райони има увеличена популация на котки

23
6332
Котка
Котка. Снимка: Искра.бг

„Действително все още съществуват проблеми касаещи, както увеличената популация на котки в определени жилищни райони, така и безотговорно отношение на гражданите към бездомните животни“.

Това става ясно от официалната позиция на заместник-кмета по Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина. Изявлението идва в отговор на питането на общинския съветник Мадлен Мутафян относно къщички за котки в ж.к. „Лазур“, за което са сигнализирали недоволни граждани.

От отговора става още ясно, че във въпросния район е извършено облагородяване на пространство по общинска програма „Моят град, моят квартал, моята улица“, който все още не е приключил. По време на ремонта са почистени и премахнати всички отпадъци, материали и други предмети, които са били в междублоковото пространство. 

„Относно поставянето на къщички за бездомните котки въпросът се регулира чрез Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане на територията на Община Бургас, в която наредба са уредени условията и реда за поставяне и принудително премахване на преместваеми обекти на открито върху части от улици, тротоари, площади, озеленени площи за широко обществено ползване и други имоти и обекти, публична общинска собственост.“

Балтина напомня в своята позиция, че грижата за животните не трябва да се свежда само до хранене на част от безстопанствените кучета и котки. По думите ѝ това трябва да става с оказването на помощ за животните изисква тристранно сътрудничество между държава, местна власт и неправителствените организации чрез залагане и изпълнение на конкретни задължения и поемане на отговорности при прилаганите мерките.

Тя признава, че в някои жилищни райони се наблюдава увеличена популация на бездомни котки, но подчертава, че Община Бургас полага усилия за своевременно решаване на проблемите.

Абониране
Известие от
guest

23 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
полковник Гугу и майор Куку
полковник Гугу и майор Куку
2 месеци по-рано

Братя Миладинови блок 89 вход 4- трима вече поизкукуригали дъртака хранят 3 котки и след като тези коттки се нахранят идват още 30.Вече имаме случаи да намираме в жилищата си бълхи! Котките се катерят по автомобилите и драскат боята

Човек
Човек
2 месеци по-рано

Котките да са ти проблема

Гошо
Гошо
2 месеци по-рано

А на тебе какъв ти е проблема човеченце малко криво…бълхите са от това че не се къпеш най вероятно,а колата аз ти я издрасках,утре пак

Кони
Кони
2 месеци по-рано

Абе,простак,ти плъхове ли искаш,някой да ти е взел нещо от хладилника,какъв скъпоценен автомобил имаш,че котетата ти го драскат.Ти си по-пълен с паразити от животните,защото ние ги обезпаризитивяваме,кастрираме и лекуваме с парите си.Ти си психясал ,мразещ всичко ,което не се яде селяндурин.Но възмездие има и ти и други като теб ще го получат

Оги
Оги
2 месеци по-рано

Ами по-добре ли са плъховете?

Ви Н. Й.
Ви Н. Й.
2 месеци по-рано

Откога съчувствието към живота на другите видове се нарича „изкукуригване“? Бълхите в жилищата господине не идват само от бездомните котки, а и от съседите, които имат кучетата за домашни любимци, ама ги мързи да ги ваксинират и обезпаразитяват. Как пък само на някои индивиди котките им драскат боята на трошляците? Заради подобни изказвания разни примитиви взимат нещата в свои ръце и тихомълком разхвърлят отрова, храна с антифриз и всякакви други безумия, които им роди кухата кратуна. Та……, като се възмущавате, направете нещо градивно‼️ Обаждате се на общинския ловец, помагате и съвмесно кастрирате бездомните животни. За това пари няма да ви… Прочети още »

Гошо
Гошо
2 месеци по-рано

Котките не са проблем….задръстените,мрачни,лоши и мразещи всичко хора са виновни.минават и ритат,плюят,псуват …после котката им е виновна

Георги
Георги
2 месеци по-рано

В Истанбул са на почит ,а проблема може да се реши с кастрация.
Но като знам как ,ще ги откраднат парите по добре да кастрираме оправниците

Слава
Слава
2 месеци по-рано

Аз пък мразя котки и не искам да ми се завират в краката! Който иска котка, да си я прибере вкъщи!!!

баба ти
баба ти
2 месеци по-рано
Reply to  Слава

Ти мразиш най-вече себе си.Вземи и се гръмни.Така ще се отървеш и от котките ха- ха.

Ви Н. Й.
Ви Н. Й.
2 месеци по-рано
Reply to  Слава

Колко сбъркан човек трябва да сте за да мразите живо същество, по разумно от някои човешки индивиди?
Не мразя жалки хорица като вас,но откровено сте ми антипатични.
У дома не мога да прибера всички квартални котки. Те са там благодарение на нехайството на хорица като вас.
Я да чуем какво е предложението със справяне на проблема с популацията?

Пепо
Пепо
2 месеци по-рано

Това са пълни глупости. Общината не прави нищо за уличните котки. В района на турското кон. последно преди 8-10 години ги хвщаха,кастрираха и връщане по улиците. Всяка 2-3котка беше кастрирана . Сега не се прави нищо и е пълно с котки. Да не бъда разбран погрешно. Имам си един дебел риж хубавец в апартамента.

Ви Н. Й.
Ви Н. Й.
2 месеци по-рано
Reply to  Пепо

Има телефон.
Общината работи съвместно с Ивайла и кастрационен център, но е необходимо да се обадите и да съдействате, ако има нужда.
Аз така кастрирах околоблоковите котки.
Някои дори сама ги прибирах в лична клетка, звънях, уговаряхме се кога ще ги вземе и кога ще ги върне.
Случвало се е да плащам, ако е наложително, но това си е мой личен избор.

Някой си!
Някой си!
2 месеци по-рано

А къде са съответните служби за кастрация? В нашия блок 23 в “Лазур” има една изкукала бабичка, дето им прави и къщички! И е вярно, че мазите се пълнят с бълхи лятото! Сз съм имал и куче и котка, но домашни – обезпаразитени и ваксинирани!

кумчо вълчо
кумчо вълчо
2 месеци по-рано

Много си прост.

Ви Н. Й.
Ви Н. Й.
2 месеци по-рано

Хайде следващия……, абе хорица нещастни, откога да се притежава съчувствие към беззащитните е „изкуфяване“? Ами……., допренесете и вие някаква полза за обществото. Звъните на Ивайла-тя работи към общината. Съдействате със залавянето, ако е необходимо. Кастрирате бездомните и решавате проблема с популацията. Аз от дете храня и правя къщи за бездомните котки. Любопитна съм някой такъв жалък кривяк дали ще ми каже в очите, че съм изкукала? Само да спомена, че почти всички котки около блока и съседните са кастрирани и съм съдействала с помощ и лични клетки за това. Задължително през пролетта и есента се обезпаразитяват вътрешно и външно. Не… Прочети още »

Оги
Оги
2 месеци по-рано

Най-вече гларусите и гълъбите да оправят,че е ,жасно

Did
Did
2 месеци по-рано
Reply to  Оги

Само гларусите са в повече и са хищни!

Шморца
Шморца
2 месеци по-рано

Щом не обичаш котенца и кученца значи си безотговорен и гадняр,нечовек. Ами какво да ви кажа,спинкайте си с тях и дишайте дълбоко миризмите от пръдните и космите.

Ви Н. Й.
Ви Н. Й.
2 месеци по-рано
Reply to  Шморца

Хахахаха………., никой не ви насилва да ги обичате, ама поне не пречете.
А и, ако искате да се намали популацията включете се бе другарю. Съдействайте на общинския ловец, че поне да допренисеъе няксква полза за обществото.
Такива като вас извират, мрънкат, недоволстват, с не са си мръднали пръста за нищо от което да нямат лична полза или облаги.
И да знаете от човекът по голям пръдльо няма. За човешките космалаци въобще да не говорим. 😂

Коментар
Коментар
2 месеци по-рано

Аз имам улични котки пред блока си и ги кастрираха преди 1-2 години.Според мен трябва да се намали популацията на гларусите в града.Много пъти съм виждала как нападат по-малки птици,котки ,а дори веднъж и катерица
….. 🙁

Шарлатанин
Шарлатанин
2 месеци по-рано

По-страшно ще е, ако има увеличена популация на гризачи.

Теодора
Теодора
2 месеци по-рано

Общината се оплакала сама от себе си, че не си е свършила работата да кастрира бездомните животни. Какво ще каже леля Весна да й свърша работата и да й пратя фактурите от ветеринар? Уличните животни не са ничии, общи са и е време Общината да поеме отговорност, не само да се оплаква.