Община Бургас: Треньорите, които искат да използват безплатния общински корт, не са го заявили

0
364
Тенис корт
Снимка: Facebook

Учители по тенис написаха гневна публикация в една от големите групи в социалната мрежа Facebook заради общински тенис корт в жилищен комплекс „Меден рудник“ в Бургас. Той се намира в Зона Б и достъпът до него трябва да е свободен. Когато отишли да провеждат там индивидуални тренировки на деца обаче хора, които те не споменават, им казали, че не може някой просто така да заема корта за 3-4 часа на ден, защото си имало собствени правила. Треньорите предложили да се изготви график, но такъв така и не е бил направен. Учителите по тенис не споменават по колко взимат на час, за да тренират децата на корта, който на тях им излиза безплатно, защото е общински.

От Искра.бг се свързахме с директора на общинското предприятие „Спортни имоти“ Живко Иванов, който потвърди, че достъпът до корта трябва е свободен за всички граждани. Треньорите се жалват, че има поставен катинар и Иванов потвърди, че е разбрал за това и се е свързал с хората, които са го сложили. Катинарът ще бъде премахнат. Те обяснили, че са го поставили, защото собственици на кучета ги разхождали по корта.

Що се отнася до въпросните треньори по тенис Иванов подчерта, че те не фигурират в списъка на Федерацията. И допълни:

„Аз ги проверих във Федерацията. Такъв клуб не съществува. Те нямат регистрация във Федерацията, което значи, че тези треньори никой не знае какви треньори са и къде са си взели лицензите. Никога не са се заявявали в Общината като клуб, който желае да ползва общинска спортна база. Този корт е съоръжение с още няколко други игрища. Той е общински. С решение на Общинския съвет отпреди 3-4 години там е за свободно ползване на гражданите, тоест всички живущи в квартала могат да го ползват свободно. Без някой да прави графици и да определя кой кога ще го ползва. Група граждани са си го заключили за известен период. Ние няколко пъти премахваме този катинар. Последно направихме разговор с тях преди 2-3 дни и няма да има повече катинари.“

Иванов беше категоричен, че не приема аргумента, че собственици на кучета ги разхождат по корта и той не е трябвало да бъде затварян.

„Абсолютно всички се оправдават с децата, бутат децата напред, използват децата. При мен никога никой не се е легитимирал като клуб и че иска да ползва тази база.“, подчерта директорът на ОП „Спортни имоти“.

Тенис корт
Снимка: Facebook

Иванов е влязъл в разговори с треньорите и очаква те да отидат при него и да заявят своите искания. Той подчерта, че Община Бургас отдавна има разписани правила за използване на спортните бази от клубовете, но те трябва да са регистрирани в обществена полза, а не частна полза и да имат регистрация към съответната Федерация. Това доказва, че тези клубове имат треньори с ценз да упражняват тази дейност.

„Защото понякога се получава така, че един много добър състезател примерно по тенис или плуване решава, че ще бъде треньор, но той няма никакъв документ за това. Той може да е бил много добър състезател, но не може и няма право да тренира деца. И ако започне да ги тренира, може да ги научи на нещо, което не е достатъчно качествено, защото той не е учил да бъде треньор.“, подчерта Иванов.

Тенис корт
Снимка: Facebook
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments