Общественият посредник на Бургас иска в града да може да се дарява кръвна плазма

0
133
Тодор Стамболиев
Тодор Стамболиев. Снимка: Facebook

Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев излезе с обръщение към гражданите, в което призова всички да се обединим, за да може в Отделението по хематология да се дарява кръвна плазма. За целта според него ще трябва да бъде закупена апаратура и да бъдат обучени специалисти.

„Наясно сме, че най-тежко болните от COVID-19 имат шанса да оцелеят, ако им бъде прелята кръвна плазма. Такава възможност съгласно условията на Министерство на здравеопазването се дава на Центровете за трансфузионна хематология. В Бургас има работещо отделение. Да, нямаме необходимото оборудване и техника за извличане, съхранение и лечение, няма обучен персонал за работа с нея! Да, но то и през м. февруари нямаше условия и персонал да заработи отделението. Волята за търсене на решение на проблема, бе по-силна от аргументите за невъзможност. И това даде резултат! И сега ще даде! Областта ни е сред най – засегнатите от заболяването! Бургас отново трябва да се обедини и да иска тук да бъде закупена и доставена необходимата техника и оборудване, ако е необходимо да се открие набирателна дарителска сметка за закупуването и, да се потърсят спонсори. Ще се намерят и хора, които да искат да бъдат обучени за работа с нея, така, както се намериха и доброволци за ковид отделенията. Студентите ще откликнат! Те осъзнават, че така ще спасяват човешки живот! Не просто лекуват, а дават живот! И ако е установено, че с кръвна плазма от един донор може да се излекуват трима тежко болни, какво да чакаме още, бургазлии!“, написа той в страницата си в социалната мрежа Facebook.

В отговор от УМБАЛ-Бургас обявиха, че привестват усилията на Стамболиев за създаването на кръвен център, в който да се дарява плазма от преболедували коронавирусната инфекция. Но подчертават, че в Бургас няма Център за трансфузионна хематология, а само отделение, в което се дарява кръв и то няма разрешение за тази дейност.

„Но има всички предпоставки за създаването на такъв център, сграда, персонал, възможност за закупуване на апаратура. Вече няколко месеца УМБАЛ Бургас, заедно с Община Бургас, РЗИ и Областна управа от няколко месеца усилено работи в тази посока – за издаване на разрешително от страна на МЗ за създаването на Кръвен център в Бургас.Важно е да уточним, че въпреки пречките към момента плазма да се дарява в Бургас, това лечение вече се прилага в УМБАЛ Бургас. Методът за лечение с реконвалесцентна плазма бе популяризиран сред лекарите в Бургас със съвместните усилия на УМБАЛ Бургас и Медицински факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. На 22 октомври в болницата бе организирана научна среща, на която беше представен методът и условията за прилагането му. На нея присъстваха медици от всички болници, които лекуват пациенти с COVID-19. Реконвалесцентна плазма вече е използвана при няколко пациенти, лежащи в COVID-отделенията на УМБАЛ Бургас. Пречки за прилагането му няма, необходимо е единствено да има дарители“, подчертават още от УМБАЛ-Бургас.

В момента плазмата се набавя като се отправя искане до Националния център по трансфузионна хематология.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments