Обсъждат се мерки за военно обучение на гражданите

0
38
Военно обучение
Военно обучение. Снимка: Министерство на отбраната

От стимулиращи до задължителни мерки се обсъждат за военно обучение на гражданите. Това стана ясно по време на обсъждането на Стратегическия преглед на отбраната. Писането на документа започна в края на септември по поръчка на правителството заради променената среда за сигурност.

Част от възможностите са военното обучение да стане задължително за желаещите, които искат да заемат постове в МВР или в държавната администрация. Така било във Франция, припомнят участници в обсъжданията. Стимулиращите мерки са да бъде повишено заплащането.

Около 51 са били посочените проблеми, които ще бъдат анализирани и оценявани по тежест, а крайната цел е военните да попълнят недостига на хора в Резерва, който се стопява заради естествените демографски процеси. Резервът трябва да е около 3000 души, но докладът за отбраната за 2022 година отчита, че заетите длъжности са едва 13%. Основните причини са финансовата непривлекателност на службата и работодателите, които не искат служителите им да отсъстват дълго.

От две години решението на част от проблемите се нарича срочна служба в Доброволния резерв за шест месеца. Бивши военни и цивилни могат да вземат не по-малко от 1200 лева, защитени са от уволнение от другата си работа и лесно може да останат и като кадрови военнослужещи. Подготвени кадри действително попълват липсите, призна наскоро заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, но не за Резерва, а за кадровата армия. Министърът на отбраната Тодор Тагарев също каза:

„С мобилизационния състав нещата вървят много зле. Ние вече имаме вътрешни дискусии доста тежки. Те ще станат и обществени.“

През април Конституционният съд отхвърли питането на служебния кабинет „Донев“ дали в мирно време гражданите могат да получават военна подготовка.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments