Обсъжда се възможността за въвеждане на 9-часов работен ден

0
539
Служители в офис
Служители в офис. Снимка: Pixabay

Бизнесът ще може вече законно да въведе 9-часов работен ден. Мярката се подкрепя от Министерството на труда и социалната политика. Тя беше поискана от работодателите.

Промяната предвижда да се увеличи от сегашните 150 на 300 часа законният извънреден труд на година. Това на практика означава, че на ден ще се пада по още един час на служителите.

Той, разбира се, ще се заплаща допълнително.

Друга промяна, която обсъждат правителството, работодателите и синдикатите е, извънредният труд вече задължително да се включва в колективния трудов договор. До момента той можеше да се урежда и с индивидуален.

Ще продължат да се спазват нормите за междудневната и междуседмичната почивка, които са съответно 12 и 48 часа.

Синдикатите очаквано са против промяната. Те искат изобщо да отпадне възможността за полагането на извънреден труд извън предвидената в закона 40-часова работна седмица.

В момента според нормативната уредба на страната може да бъде полаган извънреден труд само ако това касае сигурността на страната или при справяне с последствия от бедствия и аварии, предаде „24 часа“. Предложението на бизнеса е в категорията на разрешените да влезе и търговията.

Аргументите им са, че при инвентаризация на складовите наличности или въвеждане на нова информационна система различни екипи са ангажирани с процеса до неговото приключване. Освен това в търговията има ясно изразена сезонност. Същото важи и по време на празници, когато се налага да работят повече хора заради по-големия обем покупки.

От синдикатите са категорични, че в момента при изчисляването и изплащането на извънредния труд има изобилие от нарушения, особено при т.нар. сумирано отчитане на работното време.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments