Обсъжда се възможността за бърз развод пред нотариус

0
486
Развод
Снимка: Pixabay

Вече и в България се обсъжда възможността за бърз развод при нотариус. Подобна практика има в редица европейски държави. За да стане факт и у нас, трябва да бъдат приети поправки в Семейния кодекс и Гражданско-процесуалния кодекс.

Юристът Филип Попов, който е член на Комисията по правни въпроси в Народното събрание, съобщи пред „Darik News“, че са започнали консултации в тази посока.

„Подобна реформа ще бъде от полза за хората и ще облекчи работата на съдилищата.“, обяви той.

Водеща страна в разводите пред нотариус е Франция. Там промените са в сила от 2017 година. Опитът показва, че така разводите приключват в рамките на 40 дни, включително и с уредени родителски права над децата. Раздялата става официално факт в момента, в който бъдат подписани документите пред нотариус.

А какво се случва у нас?

Дори и да бъде постигнато споразумение между двамата съпрузи, те трябва да декларират съгласието си пред съдия. Ако един от тях не се яви на насроченото заседание, делото се прекратява. Така разводите в момента в България се бавят много, дори и при наличието на съгласие за подялбата на имуществото и за родителските права над децата.

Не само във Франция, но и в други държави от ЕС е въведена практиката за развод пред нотариус. Една от тях е Латвия. Там за целта е необходимо общо искане, подписано от двамата съпрузи. Прилага се и писмено споразумение за издръжката на децата, режима на свиждане и подробно описани родителските права.

Подобна е ситуацията и в Испания, където молбата на единия от съпрузите, може да е потвърдена от другия. Прилага се също споразумение за имуществото и родителските права.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments