ОбС-Бургас продължава да заседава онлайн – прикриват ли се скандални решения?

0
183
Заседание на Общинския съвет в Бургас
Заседание на Общинския съвет в Бургас, Архив

Заседанията на бургаския Общински съвет продължават да бъдат онлайн, а не присъствено. Това буди съмнение, че по този начин се спестяват неудобните въпроси към общинските съветници от мнозинството от ГЕРБ и администрацията в лицето и на кмета Димитър Николов, и на неговите заместници. Проблемът идва оттам, че при онлайн сесиите се слчува на най-важните теми връзката да прекъсва, при което членовете на местния парламент не могат да изкажат своите позиции, не успяват да гласуват или не им се отчита гласът. Това се случи и на вчерашното заседание при една от основните докладни записки – за мерките в подкрепа на бизнеса.

Експерти коментират, че това, което се случва, е по-изгодно за ГЕРБ. Така те прокарват различни докладни, които са спорни или имат „скрит“ смисъл. Заинтересовани граждани се питат докога Общинският съвет ще се крие от тях и ще заседава онлайн? Според хората отговорът тук е ясен – ГЕРБ не иска гласност за манипулативните си действия.

Припомняме ви, че дори най-важната докладна записка за годината – бюджетът беше разгледан онлайн. Макар че преди това е било гласувано заседанието да се проведе присъствено в зала „Бойчо Брънзов“ и да се допуснат и представители на медиите. Впоследствие мнозинството от гербаджии промениха становището си и 51 членове на местния парламент трябваше да дебатират и да гласуват онлайн. Сесията се проведе с множество проблеми при електронната връзка.

През изминалата година мнозинството от общински съветници са приели много позорни решения като едно от тях е това за Росенец от 28 април 2020 година. Тогава съветниците са били в зала „Бойчо Брънзов“, но журналисти не са били допуснати на заседанието. Предложението е било внесено от кмета на Бургас Димитър Николов, което е било за промяна на Подробния устройствен план на парк „Росенец“. По време на заседанието Владимир Павлов от „Възраждане“ е поискал докладната да се оттегли и разгледа от всички комисии заради високия обществен интерес. В спора се е намесил и кметът Димитър Николов:

Последната урбанизирана територия на община Бургас, в която живеят хора, е Ченгене скеле. Няма организирано отвеждане на отпадните води. Намерихме програма и шанс в последния момент да кандидатстваме за гарантирано финансиране.Това е, всички останали политически фантасмагории, мен въобще не ме интересуват. Аз като кмет съм длъжен и хората, които живеят в Ченгене скеле искат отдавна от мен и от вас, да им осигурим необходимите условия.“

Владимир Павлов тогава разясни, че не става въпрос за Ченгене скеле, а за парк „Росенец“ и допълни:

Не става дума за Ченгене скеле, а за лицето Ахмед Доган. Ще вземем решение на тъмно в последния момент. Не знам дали сте ходили там да видите за каква охрана става въпрос.“

След приемането на скандалната точка 3 от решението за парк „Росенец“, представителите на ПП „Средна европейска класа“ Константин Бачийски и съветникът от „Демократична България – Обединение“ Димитър Найденов, са регистрирали в деловодството на общинския съвет докладна с предложение да бъде отменена тази точка. Практически общинските съветници от мнозинството на ГЕРБ с това си решение са отнели достъпа на българските граждани до тази част на брега. След многократните протести, които прераснаха в антиправителствени, се наложи ГЕРБ да си отменят решението си.

Затова партия ГЕРБ през годините не се ползва с добро име и се свързва с поредица от скандали. Те редовно са употребявали законови методи, за да прикрият една или друга злоупотреба или да избегнат напълно резонната критика. Всичко това се случва и в Бургас, където кмет е заместник-председателят на политическата сила. Оттук идват и въпросите – страхуват ли се от партията да дадат гласност на своите действията и те в полза на обществото ли са?

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments