Образувано е досъдебно производство за проекта за изграждане на Национална детска болница

0
26
Специализиран наказателен съд
Специализиран наказателен съд. Снимка: Искра.бг

Образувано е досъдебно производство за това, че длъжностно лице от Здравното министерство е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за изграждане на Национална многопрофилна детска болница“. От държавното обвинение уточняват, че това е престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура. Подробна информация по случая ще бъде предоставена след приключване на разследването.

Припомняме, че преди около месец стана ясно, че до април трябва да стане ясна съдбата на Националната детска болница и какви са намеренията на здравните власти за нея. По време на парламентарен контрол ресорният министър проф. Асена Сербезова заяви, че сега се анализира как да бъде развито детското здравеопазване у нас и след като бъде готово проучването, ще се разбере и бъдещото на въпросната болница.

Идеята за строежа на Националната многопрофилна детска болница е от над 30 години, но към момента не е реализиран. От години в двора на „Александровска“ има недовършен проект за лечебно заведение за децата, а обществото се раздели на две – дали да бъде завършен вече съществуващият проект или да бъде вдигната нова сграда. В края на управлението си предходният здравен министър д-р Стойчо Кацаров разпореди сливането на УБ „Лозенец“ с детска болница „Проф. Иван Митев“. Това доведе до нови протести, а бъдещето на лечебното заведение пак остана неясно.

Според сегашния здравен министър изграждането на Национална детска болница е от голямо обществено значение и трябва да се подходи сериозно. По думите й детското здравеопазване е приоритет и за правителството.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments